Opublikowano: 6 lutego 2019

Jestem zwolennikiem wyjazdów na każdą kieszeń. Dlatego będąc w podróży staram się (oczywiście w miarę możliwości) przygotowywać posiłki z produktów, które znajdziemy w lokalnych sklepach. Moim ulubionym daniem są śniadania! Dbam o to aby zawsze były kolorowe i smaczne. Przyznam szczerze, że czasem budzę się głodna i nie mogę się doczekać, co pysznego dzisiaj upichcę. Szczególne miejsce w moim serduchu mają owsianki.  Będąc na Majorce, miałam spore pole do popisu, ponieważ tamtejsze owoce są bardzo tanie, wprost rozpływają się się w ustach a ich wybór jest ogromny. Grzech tu nie wspomnieć o pysznych cytrusach które prosto z drzewa lądują na naszym talerzu! Przygotowałam dla was dzisiaj kilka pomysłów na owsianki, które przyrządzałam podczas pobytu na tej słonecznej wyspie. Są niezwykle pożywne i sycące, a przepisy możecie wykorzystać również w swoim domu.

 

Owsianka na mleku migdałowym z bananem, gruszką i mandarynką.

  •  50 g płatków owsianych
  •  150 ml mleka migdałowego
  •  1/2 gruszki
  •  1 mandarynka
  •  1/2 banana

Płatki gotujemy na mleku migdałowym. Owoce myjemy, obieramy i kroimy. Gotowe płatki owsiane nakładamy na talerz i dodajemy owoce.

 

Owsianka na jogurcie naturalnym z papają, liczi i melonem.

  •  50g płatków owsianych
  •  1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (120g)
  •  1/2 mango
  •  2 sztuki liczi
  •  1/3 papai

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. W międzyczasie owoce kroimy w kosteczkę. Gotowe płatki mieszamy z jogurtem naturalnym i dodajemy owoce.

 

Warstwowa owsianka z jogurtem, mango, mandarynką i liczi.

  •  50g płatków owsianych
  •   1 małe opakowanie jogurtu   naturalnego (120g)
  •   2 sztuki liczi
  •   1/2 mango
  •   1 mandarynka

Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Owoce obieramy i kroimy drobno. Do szklanki dajemy kolejno warstwę płatków owsianych, mandarynek, jogurtu, płatków owsianych, mango, jogurtu i liczi.

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Truskawkowo – kokosowe muffiny
Borówkowo- kokosowy sernik na zimno z masłem orzechowym
Fasolowo-owsiane burgery z serkiem camembert

KOMENTARZE

avatar

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę