Opublikowano: 6 lutego 2019
Jestem zwolennikiem wyjazdów na każdą kieszeń. Dlatego będąc w podróży staram się (oczywiście w miarę możliwości) przygotowywać posiłki z produktów, które znajdziemy w lokalnych sklepach. Moim ulubionym daniem są śniadania! Dbam o to aby zawsze były kolorowe i smaczne. Przyznam szczerze, że czasem budzę się głodna i nie mogę się doczekać, co pysznego dzisiaj upichcę. Szczególne miejsce w moim serduchu mają owsianki. Będąc na Majorce, miałam spore pole do popisu, ponieważ tamtejsze owoce są bardzo tanie, wprost rozpływają się się w ustach a ich wybór jest ogromny. Grzech tu nie wspomnieć o pysznych cytrusach które prosto z drzewa lądują na naszym talerzu! Przygotowałam dla was dzisiaj kilka pomysłów na owsianki, które przyrządzałam podczas pobytu na tej słonecznej wyspie. Są niezwykle pożywne i sycące, a przepisy możecie wykorzystać również w swoim domu.
Owsianka na mleku migdałowym z bananem, gruszką i mandarynką.
- 50 g płatków owsianych
- 150 ml mleka migdałowego
- 1/2 gruszki
- 1 mandarynka
- 1/2 banana
Płatki gotujemy na mleku migdałowym. Owoce myjemy, obieramy i kroimy. Gotowe płatki owsiane nakładamy na talerz i dodajemy owoce.
Owsianka na jogurcie naturalnym z papają, liczi i melonem.
- 50g płatków owsianych
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (120g)
- 1/2 mango
- 2 sztuki liczi
- 1/3 papai
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. W międzyczasie owoce kroimy w kosteczkę. Gotowe płatki mieszamy z jogurtem naturalnym i dodajemy owoce.
Warstwowa owsianka z jogurtem, mango, mandarynką i liczi.
- 50g płatków owsianych
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (120g)
- 2 sztuki liczi
- 1/2 mango
- 1 mandarynka
Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Owoce obieramy i kroimy drobno. Do szklanki dajemy kolejno warstwę płatków owsianych, mandarynek, jogurtu, płatków owsianych, mango, jogurtu i liczi.