Opublikowano: 3 października 2019
Dzisiaj mam coś dla wszystkich wielbicieli batatów. Ja mogłabym je jeść codziennie! To, że można je jeść w postaci frytek z piekarnika wie każdy, jednak dzisiaj mam dla was nietypowe zestawienie: bataty z twarożkiem. Jest to idealny pomysł na bezmięsny lunch. Najlepiej smakują na ciepło.
Potrzebujemy:
- 1 duży lub 2 małe bataty
- 150g twarogu chudego
- 100g jogurtu naturalnego
- 30g suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 10 ml oliwy z oliwek
- Dowolne przyprawy: u mnie sól, pieprz i zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zrobienia twarożku: twaróg i jogurt mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz czosnek i przyprawy. Wstawiamy do lodówki.
- W międzyczasie bataty przekrajamy na pół i układamy na blasze do pieczenia.
- Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do miękkości batata).
- Na gotowe bataty nakładamy twarożek.