Opublikowano: 15 października 2019

Z pewnością wiecie (przynajmniej Ci, którzy są ze mną od początku), że większość warzyw mam od mojej mamy z ogródka. Ostatnio nawet podarowała mi wyhodowanego przez siebie arbuza! Wciąż nie mogę tego pojąć ile trzeba mieć cierpliwości aby o to wszystko dbać, plewić, nawozić, doglądać – jestem mieszczuchem, dla mnie to czarna magia. Nie mniej jednak żyje sezonowością i tym co w bogatym ogródku mojej mamy znajdę. Tak więc jesień to zdecydowany czas dla dyni. Ale nie tylko – ostatnio dostaję od mamy cukinię, marchewki i buraki. Jako, że te ostatnie do tej pory jadłam jedynie w postaci ćwikły (i też nie byłam jakąś jej wielką fanką) oraz soku z buraka (ten kocham!), postanowiłam przygotować z nich coś zupełnie innego. Co powiecie na buraka w wersji na słodko? Fuu? Wiem, wiem takie właśnie odpowiedzi dostałam na Instagram po udostępnieniu zdjęć mojego nowego wypieku. Sama nie byłam przekonana dopóki nie próbowałam. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że brwonie jakie z niego stworzyłam jest OBŁĘDNE! Nawet mój Krystian, który stroni od warzyw zajadał się nim jak najlepszymi ciasteczkami. Jeśli więc po domu walają się wam buraki (jeśli nie w Lidlu znajdziecie je po 3 zł za kg) i zastanawiacie się co z nimi zrobić – poniżej przedstawiam wam przepis na to przepyszne buraczane brownie. 

dietetyczne ciasto brownie z buraka

Potrzebujemy:

Przygotowanie:

  1. Buraki obieramy, kroimy w łódeczki i gotujemy do miękkości. 
  2. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia a następnie kroimy w drobną kosteczkę lub ucieramy na tarce. 
  3. Wszystkie składniki z wyjątkiem orzechów blendujemy na gładką masę (będzie gęsta). 
  4. Całość przelewamy do foremki (u mnie ulubiona serduszkowa z Ikea), posypujemy orzechami (można posypać dodatkowo pokruszoną, gorzką czekoladą) i pieczemy w 190 stopniach przez około 30-40 minut.
  5. Gotowe ciasto najlepiej podawać na ciepło – jak tradycyjne brownie. 

fit brownie z buraka

brownie z orzechami dietetyczne z buraka bez cukru, bez glutenu bez laktozy

bez laktozy, bez glutenu ciacho fit dietetyczne brownie

brownie z buraka z orzechami pyszne i dietetyczne

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Hummus dyniowy
Torcik marchewkowy z migdałami
Kuchnia na Bali – jeden z powodów, dla których chcę tam wrócić ponownie

KOMENTARZE

avatar

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę