Opublikowano: 20 listopada 2018
Jeśli na myśl o makaronie do głowy przychodzi Ci jedynie słowo: NUDA to mój dzisiejszy post powinien przypaść Ci do gustu!
Aby przełamać makaronową rutynę, firma Czanieckie Makarony wyszła z inicjatywą która nam dietetykom baaaardzo się podoba. Od teraz w ich ofercie możecie znaleść makarony z 9% dodatkiem błonnika owsianego (kupisz tutaj!). To właśnie dzięki produktom z ich nowej serii „Makaron z błonnikiem” przygotowałam dzisiejszą propozycję obiadową: Zdrowe cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym.
Dla tych zapominalskich przypomnę dlaczego błonnik w diecie jest tak ważny:
- w naszym układzie pokarmowym działa jak miotełka, wymiatając wszystkie zalegające resztki pokarmowe, metale ciężkie czy toksyny,
- dzięki zdolności wiązania wody, pęcznieje w żołądku i sprawia, że na długo po zjedzeniu posiłku czujemy się syci,
- przyspiesza perystaltykę jelit i reguluje nasze wypróżnienia,
- działa ochronnie na układ krążenia min. ograniczając wchłanianie tłuszczów, obniżając stężenie cholesterolu we krwii, czy też ograniczając wchłanianie kwasów tłuszczowych,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów min. raka piersi czy żołądka
Ale wróćmy do naszej potrawy…..
Potrzebujemy (porcja dla 2osób):
- 200g fileta z piersi z kurczaka
- opakowanie makaronu „Cannelloni z błonnikiem”
- 1 marchew
- 1 opakowanie pomidorów z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- dowolne przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, chilli, pieprz, oregano)
- parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Fileta kroimy w kosteczkę i obtaczamy w przyprawach. Marchew drobno kroimy a czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso grillujemy na łyżce oleju. Po 5 minutach dodajemy 3/4 puszki pomidorów, czosnek, marchew i dowolne przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem do momentu aż marchew będzie miękka. Podnosimy pokrywkę i podrzewamy jeszcze chwilkę do momentu wyparowania nadmiaru wody. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie makaron delikatnie podgotowujemy. Gotowy wypełniamy mięsnym farszem i układamy w brytfance. Całość polewamy pozostałymi pomidorami z puszki i posypujemy płatkami parmezanu. Cannelloni wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy około 40 minut. Gotowe danie ostawiamy do ostygnięcia. Gotowe!