Opublikowano: 20 listopada 2018

Jeśli na myśl o makaronie do głowy przychodzi Ci jedynie słowo: NUDA to mój dzisiejszy post powinien przypaść Ci do gustu! 

Aby przełamać makaronową rutynę, firma Czanieckie Makarony wyszła z inicjatywą która nam dietetykom baaaardzo się podoba. Od teraz w ich ofercie możecie znaleść makarony z 9% dodatkiem błonnika owsianego (kupisz tutaj!). To właśnie dzięki produktom z ich nowej serii „Makaron z błonnikiem” przygotowałam dzisiejszą propozycję obiadową: Zdrowe cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym. 

Dla tych zapominalskich przypomnę dlaczego błonnik w diecie jest tak ważny:

Ale wróćmy do naszej potrawy….. 

Potrzebujemy (porcja dla 2osób):

Przygotowanie:

Fileta kroimy w kosteczkę i obtaczamy w przyprawach. Marchew drobno kroimy a czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso grillujemy na łyżce oleju. Po 5 minutach dodajemy 3/4 puszki pomidorów, czosnek, marchew i dowolne przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem do momentu aż marchew będzie miękka. Podnosimy pokrywkę i podrzewamy jeszcze chwilkę do momentu wyparowania nadmiaru wody. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie makaron delikatnie podgotowujemy. Gotowy wypełniamy mięsnym  farszem i układamy w brytfance. Całość polewamy pozostałymi pomidorami z puszki i posypujemy płatkami parmezanu. Cannelloni wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i  pieczemy około 40 minut. Gotowe danie ostawiamy do ostygnięcia. Gotowe!

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Koktajl czekośliwka
Albania. Ksamil. Czy to trafny wybór wakacyjnej destynacji? Moje osobiste odczucia.
BALI. Dwutygodniowy plan podróży + kosztorys cz.II

KOMENTARZE

avatar

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę