Opublikowano: 20 listopada 2018

Jeśli na myśl o makaronie do głowy przychodzi Ci jedynie słowo: NUDA to mój dzisiejszy post powinien przypaść Ci do gustu! 

Aby przełamać makaronową rutynę, firma Czanieckie Makarony wyszła z inicjatywą która nam dietetykom baaaardzo się podoba. Od teraz w ich ofercie możecie znaleść makarony z 9% dodatkiem błonnika owsianego (kupisz tutaj!). To właśnie dzięki produktom z ich nowej serii „Makaron z błonnikiem” przygotowałam dzisiejszą propozycję obiadową: Zdrowe cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym. 

Dla tych zapominalskich przypomnę dlaczego błonnik w diecie jest tak ważny:

Ale wróćmy do naszej potrawy….. 

Potrzebujemy (porcja dla 2osób):

Przygotowanie:

Fileta kroimy w kosteczkę i obtaczamy w przyprawach. Marchew drobno kroimy a czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso grillujemy na łyżce oleju. Po 5 minutach dodajemy 3/4 puszki pomidorów, czosnek, marchew i dowolne przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem do momentu aż marchew będzie miękka. Podnosimy pokrywkę i podrzewamy jeszcze chwilkę do momentu wyparowania nadmiaru wody. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie makaron delikatnie podgotowujemy. Gotowy wypełniamy mięsnym  farszem i układamy w brytfance. Całość polewamy pozostałymi pomidorami z puszki i posypujemy płatkami parmezanu. Cannelloni wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i  pieczemy około 40 minut. Gotowe danie ostawiamy do ostygnięcia. Gotowe!

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Buraczane brownie z orzechami
Bataty z czosnkowym twarożkiem i suszonymi pomidorami
Paluchy twarogowe z oliwkami, pestkami dyni i szuszonymi pomidorami

KOMENTARZE

avatar

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę