Jeśli na myśl o makaronie do głowy przychodzi Ci jedynie słowo: NUDA to mój dzisiejszy post powinien przypaść Ci do gustu! 

Aby przełamać makaronową rutynę, firma Czanieckie Makarony wyszła z inicjatywą która nam dietetykom baaaardzo się podoba. Od teraz w ich ofercie możecie znaleść makarony z 9% dodatkiem błonnika owsianego (kupisz tutaj!). To właśnie dzięki produktom z ich nowej serii „Makaron z błonnikiem” przygotowałam dzisiejszą propozycję obiadową: Zdrowe cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym. 

Dla tych zapominalskich przypomnę dlaczego błonnik w diecie jest tak ważny:

  • w naszym układzie pokarmowym działa jak miotełka, wymiatając wszystkie zalegające resztki pokarmowe, metale ciężkie czy toksyny,
  • dzięki zdolności wiązania wody, pęcznieje w żołądku i sprawia, że na długo po zjedzeniu posiłku czujemy się syci, 
  • przyspiesza perystaltykę jelit i reguluje nasze wypróżnienia,
  • działa ochronnie na układ krążenia min. ograniczając wchłanianie tłuszczów, obniżając stężenie cholesterolu we krwii, czy też ograniczając wchłanianie kwasów tłuszczowych,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów min. raka piersi czy żołądka

Ale wróćmy do naszej potrawy….. 

Potrzebujemy (porcja dla 2osób):

  • 200g fileta z piersi z kurczaka
  • opakowanie makaronu „Cannelloni z błonnikiem”
  • 1 marchew
  • 1 opakowanie pomidorów z puszki 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • dowolne przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, chilli, pieprz, oregano)
  • parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Fileta kroimy w kosteczkę i obtaczamy w przyprawach. Marchew drobno kroimy a czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso grillujemy na łyżce oleju. Po 5 minutach dodajemy 3/4 puszki pomidorów, czosnek, marchew i dowolne przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem do momentu aż marchew będzie miękka. Podnosimy pokrywkę i podrzewamy jeszcze chwilkę do momentu wyparowania nadmiaru wody. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie makaron delikatnie podgotowujemy. Gotowy wypełniamy mięsnym  farszem i układamy w brytfance. Całość polewamy pozostałymi pomidorami z puszki i posypujemy płatkami parmezanu. Cannelloni wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i  pieczemy około 40 minut. Gotowe danie ostawiamy do ostygnięcia. Gotowe!

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze