Opublikowano: 21 maja 2020
Ostatnio spontanicznie przygotowałam carpaccio z buraka na grilla. Było tak pyszne, że zniknęło ze stołu w przeciągu 15 minut od przyjścia gości. Postanowiłam dzisiaj podzielić się z wami przepisem. Przygotowanie carpaccio jest szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Potrzebujemy jedynie:
- 4 gotowane buraki (dostępne w Lidl lub Biedronka)
- 50 g sera feta
- 30 g orzechów włoskich
- 2 garście rukoli
- 1 łyżka oliwy (u mnie z chilli)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- czosnek, pieprz i sól
- opcjonalnie kapary
Przygotowanie:
- Buraki kroimy na wąskie talarki.
- Ser feta kroimy w kosteczkę.
- Orzechy włoskie kruszymy.
- Rukolę rozkładamy równomiernie na spodzie dużego talerza.
- Na wierz układamy buraki, ser feta oraz orzechy i kapary.
- Całość polewamy przygotowanym z oliwy oraz octu i przypraw dressingiem.
Przygotowanie carpaccio zajęło mi 5 minut!