Ostatnio spontanicznie przygotowałam carpaccio z buraka na grilla. Było tak pyszne, że zniknęło ze stołu w przeciągu 15 minut od przyjścia gości. Postanowiłam dzisiaj podzielić się z wami przepisem. Przygotowanie carpaccio jest szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Potrzebujemy jedynie:

  • 4 gotowane buraki (dostępne w Lidl lub Biedronka)
  • 50 g sera feta 
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 garście rukoli 
  • 1 łyżka oliwy (u mnie z chilli)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • czosnek, pieprz i sól
  • opcjonalnie kapary

Przygotowanie:

  1. Buraki kroimy na wąskie talarki. 
  2. Ser feta kroimy w kosteczkę. 
  3. Orzechy włoskie kruszymy.
  4. Rukolę rozkładamy równomiernie na spodzie dużego talerza. 
  5. Na wierz układamy buraki, ser feta oraz orzechy i kapary. 
  6. Całość polewamy przygotowanym z oliwy oraz octu i przypraw dressingiem. 

Przygotowanie carpaccio zajęło mi 5 minut! 

carpaccio z buraka

5 1 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze