Moją wczorajszą kolacją przeniosłam się do orientalnych Indii. Dzięki temu zapomniałam o tym,  jak okrutnie obchodzi się z nami pogoda w tym roku. Chana masala, czyli indyjskie curry z ciecierzycy to idealna opcja na szybką wegańską kolację na ciepło. Najpiękniejsze w całej potrawie jest to, że wystarczy tylko kilka składników, które bez problemu znajdziemy w każdym polskim sklepie! Sztuką całego dania jest po prostu odpowiednio je doprawić. 

Składniki:

  • 100 g ciecierzycy gotowanej (ze słoika)
  • 150 g pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej 
  • 1 tortilla pełnoziarnista
  • 1/2 cebuli 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej lub chilli
  • 1/3 łyżeczki kolendy
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka erytrytolu
  • 3 ml oliwy z oliwek
  •  opcjonalnie do podania: świeża natka pietruszki/ kolendry i limonka

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy drobno. Czosnek wyciskamy przez praskę. Cebulkę dusimy na oliwie i odrobinie wody ok 3 minuty. Dodajemy imbir (możesz użyć świeżego, tylko musi być starty) oraz czosnek. Dusimy 3 minuty. Dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy 2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, erytrytol oraz odsączoną ciecierzycę. Dusimy ok 10 minut do zgęstnienia sosu. W międzyczasie na suchej patelni podgrzewamy tortillę aby zrobiła się krucha i lekko zarumieniła. Gotową kroimy na 4 części. Do sosu możemy ew dodać więcej pieprzu bądź soli. Ozdabiamy zielenina.

Porcja zawiera: 412 Kcal B: 15,7 T: 12,8 W: 64,2 .

dietetyczna chana masala

Jeśli chcielibyście poznać więcej zdrowych przepisów inspirowanych moimi podróżami po całym świecie, zapraszam Was tutaj —> klik. Mój ebook zawiera pyszne, dietetyczne dania kuchni francuskiej, hiszpańskiej, greckiej, indonezyjskiej oraz tajskiej! 

5 1 vote
Article Rating
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
Kasia
23 kwietnia 2021 10:49

Od dawna mam ochotę zrobić jakieś wege curry. Dzięki za ten przepis, na pewno przetestuję!