Opublikowano: 22 marca 2019
Kiedy słyszę hasło: „ciasto z jabłkami”, myślami jestem w domu na wsi i zajadam szarlotkę przygotowaną przez babcię. Postanowiłam przywołać te miłe wspomnienia przygotowując szybkie ciasto jabłkowe na mące orkiszowej. Wiadomo, że nic nie przebije rodzinnych wypieków, jednak wcinając moją fit wersję uśmiech nie schodził mi z twarzy.
Potrzebujemy:
- 100g płatków owsianych
- 100g mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 1 banan
- 3 łyżki ksylitolu bądź innego słodzidła
- 1 jabłko
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cynamon do smaku
Płatki, mąkę sodę i ksylitol blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka, banan i mleko i ponownie mieszamy. Połowę powstałej masy przekładamy do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłko kroimy w cienkie plasterki. Połowę jabłka wykładamy na ciasto i posypujemy cynamonem. Wlewamy pozostałą część masy i ponownie wykładamy plasterki jabłek. Całość pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!