Opublikowano: 16 lutego 2020

Witajcie, 

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję weekendowego ciacha! Wiem, że walentynki już za nami, jednak mój wypiek trochę wpisuje się ten klimat i ma kształt serducha (oczywiście wy możecie użyć dowolnej formy). Przygotowanie wymaga cierpliwości, jednak smak wynagrodzi wam wszystko.ciasto fit straciatella Oto czego potrzebujemy:

dietetyczne slodycze ciasto czekoladowe

Przygotowanie:

  1. Spód: mąkę, jajka, 20g ksylitolu, kakao oraz mleko blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokruszone kawałki czekolady i mieszamy ze sobą. 
  2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. 
  3. Góra: Mleczko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę oraz ksylitol (sprawdź czy jest wystarczająco słodkie). 
  4. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia (ważne jest aby ciągle kontrolować masę aby nie zastygła zupełnie). 
  5. Pod koniec dodajemy pokruszone kawałki czekolady i mieszamy.
  6. Wychłodzoną masę wlewamy na ostygnięte ciasto i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). 
  7. Po upływie wyznaczonego czasu, ozdabiamy ciacho pokruszonymi migdałami oraz (dowolne) rozpuszczoną czekoladą. 

ciasto fit czekoladowe straciatella

Smacznego! 

 

 

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Barcelona – plan zwiedzania, atrakcje, polecane miejsca
Wegańskie risotto po meksykańsku
Czekoladowo-migdałowe ciasto a’la straciatella.

KOMENTARZE

avatar

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę