Opublikowano: 9 października 2020
Ostatnio wybierając się w nasze polskie góry przygotowałam na drogę pyszny chlebek ze śliwką. Wrzucam Wam przepis bo taka przekąska w trasie sprawdza się świetnie (polecam zjeść z serkiem wiejskim i bananem😋):
– 180 g mąki pełnoziarnistej
– 2 dojrzałe banany
– 2 jajka
– cynamon, erytrytol do smaku
– łyżeczka sody
– 5 śliwek
– 10 g kakao ciemnego
– 20 g masła orzechowego
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka, sodę, masło orzechowe i mieszamy dokładnie. Dodajemy mąkę, kakao, erytrytol i ponownie mieszamy na jednolita masę. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do masy. Przelewamy do formy pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy śliwki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut.
Całe ciasto to 1280 Kcal B: 48,5 T: 33,2 W: 181,2.