Opublikowano: 12 stycznia 2019

Święta tuż, tuż więc pomiędzy wycieraniem kurzy, a myciem podłóg wrzucam wam szybciutko przepis na pyszne ciasteczka korzenne na bazie płatków owsianych i daktyli. Oczywiście nie obyło się bez czekoladowej kąpieli. Mam wrażenie, że wszystkie ciasteczka smakują lepiej skąpane w gorzkiej czekoladzie 😀

Potrzebujemy:

Płatki owsiane mielimy w mikserze na mąkę. Daktyle zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na ok pół godziny. Mieszamy ze sobą suche składniki. W między czasie olej kokosowy roztapiamy na patelni, a gdy ostygnie dodajemy razem z jajkami do naszej mieszanki. Daktyle blendujemy na gładką masę i dodajemy do całości. Wyrabiamy ciasto i gotowe ostawiamy, zawinięte w folię do lodówki na około pół godziny. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 10 minut. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia. Później możemy zamoczyć je w czekoladzie. Ja zawsze wyrabiam polewę roztapiając czekoladę na patelni razem z mlekiem. Nie jest to łatwe zadanie, jednak polecam odczekać kilka godzin. Im dłużej poleżą tym będą smaczniejsze.

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Mini pizze na spodzie z cukinii
Hummus dyniowy
Torcik marchewkowy z migdałami

KOMENTARZE

avatar

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę