Opublikowano: 12 stycznia 2019

Święta tuż, tuż więc pomiędzy wycieraniem kurzy, a myciem podłóg wrzucam wam szybciutko przepis na pyszne ciasteczka korzenne na bazie płatków owsianych i daktyli. Oczywiście nie obyło się bez czekoladowej kąpieli. Mam wrażenie, że wszystkie ciasteczka smakują lepiej skąpane w gorzkiej czekoladzie 😀

Potrzebujemy:

Płatki owsiane mielimy w mikserze na mąkę. Daktyle zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na ok pół godziny. Mieszamy ze sobą suche składniki. W między czasie olej kokosowy roztapiamy na patelni, a gdy ostygnie dodajemy razem z jajkami do naszej mieszanki. Daktyle blendujemy na gładką masę i dodajemy do całości. Wyrabiamy ciasto i gotowe ostawiamy, zawinięte w folię do lodówki na około pół godziny. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 10 minut. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia. Później możemy zamoczyć je w czekoladzie. Ja zawsze wyrabiam polewę roztapiając czekoladę na patelni razem z mlekiem. Nie jest to łatwe zadanie, jednak polecam odczekać kilka godzin. Im dłużej poleżą tym będą smaczniejsze.

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Koktajl czekośliwka
Albania. Ksamil. Czy to trafny wybór wakacyjnej destynacji? Moje osobiste odczucia.
BALI. Dwutygodniowy plan podróży + kosztorys cz.II

KOMENTARZE

avatar

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę