Opublikowano: 12 grudnia 2019

Przygotowania do świąt pełną parą! Zapewne wielu odchudzającym się, czas ten spędza sen z powiek. Bo jak tu trzymać się zaleceń kiedy dookoła tyle pyszności? Moja rada jest taka sama jak rok temu – nie robić tego:) Święta to czas, który spędzamy z rodziną i nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek z Was zamiast pieroga na wigilii, jadł posiłek z pudełka. Jest jednak kilka rad na to jak przetrwać ten czas, aby dobrze wyglądać w sylwestrowej kreacji. Przede wszystkim:

Jednym z takich zamienników chciałabym się z Wami dzisiaj podzielić. Przygotowałam dietetyczną wersję klasycznego piernika. Jest czekolada, jest dżem – myślę, że nawet najbardziej zagorzały przeciwnik diety nie pozna prawdy! Czego potrzebujemy (na 1 keksówkę)?

Polewa:

dietetyczny piernik ze śliwką

Przygotowanie:

  1. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia składników.
  2. Suche składniki przesiać przez sitko i wymieszać.
  3. Dodać do płynnej mieszanki i zmiksować na gładką masę.
  4. Całość przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Na wierzch położyć suszone śliwki.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. 
  7. Gotowe ciasto przepołowić wzdłuż za pomocą nitki. Jedną połówkę posmarować dżemem. 
  8. Całość ponownie złożyć. 
  9. Czekoladę roztopić w garnuszku z dodatkiem mleka. Gotową polewą pokryć ciasto. 
  10. Wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady. 

Gotowe! fit dietetyczne ciasto piernikowe ze ślwiką

dietetyczny piernik pierniki ze śliwką na dietetyczne święta

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Domowy, odchudzony Pad Thai z owocami morza
Koh Chang – odkryj ze mną wschodnią część Tajlandii
Bangkok – kilka dni w stolicy Tajlandii

KOMENTARZE

avatar

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę