Przygotowania do świąt pełną parą! Zapewne wielu odchudzającym się, czas ten spędza sen z powiek. Bo jak tu trzymać się zaleceń kiedy dookoła tyle pyszności? Moja rada jest taka sama jak rok temu – nie robić tego:) Święta to czas, który spędzamy z rodziną i nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek z Was zamiast pieroga na wigilii, jadł posiłek z pudełka. Jest jednak kilka rad na to jak przetrwać ten czas, aby dobrze wyglądać w sylwestrowej kreacji. Przede wszystkim:

  • Nie obiadaj się! Zamiast diety jakościowej (tej, którą stosujesz na codzień), trzymaj dietę ilościową. Oznacza to nic innego jak – jedz wszystko tylko z umiarem. 
  • Nie siedź ciągle przy stole. Idź na zimowy spacer, pomagaj w kuchni, posprzątaj po kolacji – liczy się każda najmniejsza aktywność fizyczna. W końcu nie bez powodu mówi się: grosz do grosza… 🙂
  • Nie głodź się! Właśnie tak! Najgorszy błąd to całodzienna głodówka. Jestem przekonana, że po takim poście na Wigilię wsuniesz 5 razy więcej. 
  • Przygotuj swoje własne fit zamienniki. Nie mówię tutaj o Wigilii, a o pozostałych dniach świątecznych. Robisz rodzinną imprezę? Przygotuj coś od dietetycznego. Może to być sałatka lub dietetyczne ciasto. Nie musisz nawet mówić rodzinie, że jest to coś „fit”. Postaw na świątecznym stole, a gdy dopadnie Cię ochota na coś słodkiego, na pewno poczujesz się bezpieczniej mając zamiennik pod ręką.

Jednym z takich zamienników chciałabym się z Wami dzisiaj podzielić. Przygotowałam dietetyczną wersję klasycznego piernika. Jest czekolada, jest dżem – myślę, że nawet najbardziej zagorzały przeciwnik diety nie pozna prawdy! Czego potrzebujemy (na 1 keksówkę)?

  • 2 jajka 
  • 1 szklanka maślanki
  • 250g mąki pełnoziarnistej 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 100g erytrytolu bądź ksylitolu 
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • przyprawa do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 60g suszonych śliwek 
  • 100g niskosłodzonego dżemu (u mnie truskawkowy)

Polewa:

  • 50g gorzkiej czekolady 
  • 30g mleka

dietetyczny piernik ze śliwką

Przygotowanie:

  1. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia składników.
  2. Suche składniki przesiać przez sitko i wymieszać.
  3. Dodać do płynnej mieszanki i zmiksować na gładką masę.
  4. Całość przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Na wierzch położyć suszone śliwki.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. 
  7. Gotowe ciasto przepołowić wzdłuż za pomocą nitki. Jedną połówkę posmarować dżemem. 
  8. Całość ponownie złożyć. 
  9. Czekoladę roztopić w garnuszku z dodatkiem mleka. Gotową polewą pokryć ciasto. 
  10. Wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady. 

Gotowe! fit dietetyczne ciasto piernikowe ze ślwiką

dietetyczny piernik pierniki ze śliwką na dietetyczne święta

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze