Opublikowano: 12 grudnia 2019

Przygotowania do świąt pełną parą! Zapewne wielu odchudzającym się, czas ten spędza sen z powiek. Bo jak tu trzymać się zaleceń kiedy dookoła tyle pyszności? Moja rada jest taka sama jak rok temu – nie robić tego:) Święta to czas, który spędzamy z rodziną i nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek z Was zamiast pieroga na wigilii, jadł posiłek z pudełka. Jest jednak kilka rad na to jak przetrwać ten czas, aby dobrze wyglądać w sylwestrowej kreacji. Przede wszystkim:

Jednym z takich zamienników chciałabym się z Wami dzisiaj podzielić. Przygotowałam dietetyczną wersję klasycznego piernika. Jest czekolada, jest dżem – myślę, że nawet najbardziej zagorzały przeciwnik diety nie pozna prawdy! Czego potrzebujemy (na 1 keksówkę)?

Polewa:

dietetyczny piernik ze śliwką

Przygotowanie:

  1. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia składników.
  2. Suche składniki przesiać przez sitko i wymieszać.
  3. Dodać do płynnej mieszanki i zmiksować na gładką masę.
  4. Całość przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Na wierzch położyć suszone śliwki.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. 
  7. Gotowe ciasto przepołowić wzdłuż za pomocą nitki. Jedną połówkę posmarować dżemem. 
  8. Całość ponownie złożyć. 
  9. Czekoladę roztopić w garnuszku z dodatkiem mleka. Gotową polewą pokryć ciasto. 
  10. Wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady. 

Gotowe! fit dietetyczne ciasto piernikowe ze ślwiką

dietetyczny piernik pierniki ze śliwką na dietetyczne święta

0 0 vote
Article Rating

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Frytki z dyni z sosem czosnkowym
Czekoladowy chlebek bananowy ze śliwką
Gdzie smacznie i zdrowo zjeść w Rzeszowie?

KOMENTARZE

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę