Pad Thai to najczęściej spożywana przeze mnie potrawa w Tajlandii. Bywały dni, że jadłam ją na obiad i kolację, ponieważ jako jedyne danie kuchni tajskiej przypadła mi do gustu. Pozostałe – chociaż smaczne – to bardzo tłuste! Ahh ciężko trzymać dietę w tym kraju. Dzisiaj przygotowałam własną wersję Pad Thai – odchudzoną, nie skąpaną w tłuszczu, przez co smakowało mi jeszcze bardziej! Oto czego potrzebujemy (wszystkie składniki nabyłam w Biedronce podczas tygodnia kuchni azjatyckiej):

  • 50g  makaronu ryżowego 
  • 1 jajko
  • 200g mrożonej mieszkanki owoców morza
  • 80g tofu 
  • 100g kiełków fasoli mungo
  • 1 ząbek czosnku
  • 5g szczypiorku
  • 5 ml oliwy z oliwek

Sos:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka pasty tamarynowej (możesz zamiast tego dodać więcej soku z limonki)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka sosu sriracha (lub płatki chilli do smaku) 

Side:

  • 2 łyżki prażonych, pokruszonych orzechów ziemnych

pad thai w domu przepis

przepis na pad thai z owocami morza

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty. 
  2. W tym czasie mieszamy składniki sosu. 
  3. Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojone w kosteczkę tofu oraz owoce morza.
  4. Wlewamy sos, dodajemy makaron i mieszamy ok 3 minuty. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody.  
  5. Dodajemy jajko i mieszamy całość do ścięcia. 
  6. Danie jest gotowe. Przekładamy na talerz, posypujemy kiełkami, szczypiorkiem oraz orzeszkami ziemnymi.

pyszny pad thai z owocami morza

pad thai z owocami morza dietetyczny przepis

 

Smacznego! 

 

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze