Opublikowano: 11 grudnia 2018
Co prawda sezon dyniowy już dawno za nami, jednak w sklepach wciąż możemy znaleść to niesamowite warzywo. Co więcej, jestem przekonana, że w zamrażarce u co drugiej „fit kucharki” znajdziemy schowany mus dyniowy. Zatem przedstawiam wam moją kolejną propozycję na dietetyczną słodkość na święta! Zdziwienie Krystiana : „To to jest z dyni?” mówi samo za siebie!:>
Potrzebujemy:
- 200g mąki kukurydzianej
- 150g płatków owsianych
- 200g musu dyniowego lub 250g dyni
- 2 jaja
- 2 łyżki erytrytolu bądź innego słodzika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
Jeśli posiadasz gotowy mus dyniowy- blendujesz go ze wszystkimi składnikami z wyjątkiem czekolady. Jeśli nie: dynię obierasz, kroisz na mniejsze kawałki i zapiekasz w piekarniku około 30 minut (dynia powinna być miękka) i miksujesz do powstania musu. Następnie wszystko blendujesz na gładką masę i odstawiasz na 5 minut. W między czasie piekarnik nagrzewasz do 180 stopni. Gotową masę przelewasz do foremek. Kostki czekolady kruszysz i posypujesz nią babeczki z wierzchu. Całość zapiekasz około 30 minut. Gotowe odstawiasz do ostygnięcia.
P.S Przepis to idealny pomysł na to jak przemycić troszkę warzyw w diecie dziecka. Skoro Krystian się nabrał …:D
Dynia stanowczo nie 😉
Nie przepadasz? Uwierz mi nawet ich tam nie czuć a dodają jedynie delikatnej słodkości babeczkom 🙂