W poprzednich wpisach udostępniłam wam przepis na dyniowe placuszki (tutaj) oraz tartę dyniową (tutaj). Dzisiaj poznajcie kolejny pomysł na to jak wykorzystać dynię w swojej kuchni – dyniowe kopytka! <3 Możecie je serwować na słodko lub wytrawnie – wszystko zależy od dodatków z jakimi je połączycie!

fit kopytka z dyni lane kluski

Potrzebujemy: 

  • 500 g upieczonej dyni (najlepsza jest hokkaido)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej 
  • sól 

Przygotowanie: 

  1. Upieczoną i wystudzoną dynię obieramy i blendujemy. Pieczona dynia jest najlepsza ponieważ jest mniej wodnista od tej gotowanej.
  2. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy. 
  3. Ciasto będzie lepkie. Można podsypać troszkę mąki, jednak nie za dużo ponieważ kopytka mogą być później twarde.
  4. Formujemy cienkie wałeczki i nożem kroimy na kształt kopytek. 
  5. Gotujemy we wrzącej i osolonej wozie przez około 3-4 minuty, ciągle mieszając aby nie przywarły do dna. 
  6. Gotowe podajemy z dowolnymi dodatkami (np. rozpuszczonym ksylitolem, dżemem lub jogurtem naturalnym). 

obiad z dyni

dietetyczne dania z dyni

jak wykorzystać dynię w kuchni

dyniowe kopytka z dyni

0 0 vote
Article Rating
guest
3 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
Kasia
23 kwietnia 2021 11:00

Cześć, co masz na myśli mówiąc, że dynię pieczemy? Wstawiamy ją w całości do piekarnika czy pokrojoną? Na jak długo? Sorry jeśli odpowiedzi na te pytania są w teorii oczywiste, ale nigdy nie miałam do czynienia z dynią…

Kasia
Kasia
23 kwietnia 2021 12:19
Reply to  Iwona Pawlus

Dziękuję za odpowiedź, będę próbować i zobaczę, jak wychodzi najlepiej dla danego rodzaju dynii.