Opublikowano: 27 września 2019

W poprzednich wpisach udostępniłam wam przepis na dyniowe placuszki (tutaj) oraz tartę dyniową (tutaj). Dzisiaj poznajcie kolejny pomysł na to jak wykorzystać dynię w swojej kuchni – dyniowe kopytka! <3 Możecie je serwować na słodko lub wytrawnie – wszystko zależy od dodatków z jakimi je połączycie!

fit kopytka z dyni lane kluski

Potrzebujemy: 

Przygotowanie: 

  1. Upieczoną i wystudzoną dynię obieramy i blendujemy. Pieczona dynia jest najlepsza ponieważ jest mniej wodnista od tej gotowanej.
  2. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy. 
  3. Ciasto będzie lepkie. Można podsypać troszkę mąki, jednak nie za dużo ponieważ kopytka mogą być później twarde.
  4. Formujemy cienkie wałeczki i nożem kroimy na kształt kopytek. 
  5. Gotujemy we wrzącej i osolonej wozie przez około 3-4 minuty, ciągle mieszając aby nie przywarły do dna. 
  6. Gotowe podajemy z dowolnymi dodatkami (np. rozpuszczonym ksylitolem, dżemem lub jogurtem naturalnym). 

obiad z dyni

dietetyczne dania z dyni

jak wykorzystać dynię w kuchni

dyniowe kopytka z dyni

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Buraczane brownie z orzechami
Bataty z czosnkowym twarożkiem i suszonymi pomidorami
Paluchy twarogowe z oliwkami, pestkami dyni i szuszonymi pomidorami

KOMENTARZE

avatar

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę