Opublikowano: 27 września 2019
W poprzednich wpisach udostępniłam wam przepis na dyniowe placuszki (tutaj) oraz tartę dyniową (tutaj). Dzisiaj poznajcie kolejny pomysł na to jak wykorzystać dynię w swojej kuchni – dyniowe kopytka! <3 Możecie je serwować na słodko lub wytrawnie – wszystko zależy od dodatków z jakimi je połączycie!
Potrzebujemy:
- 500 g upieczonej dyni (najlepsza jest hokkaido)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- sól
Przygotowanie:
- Upieczoną i wystudzoną dynię obieramy i blendujemy. Pieczona dynia jest najlepsza ponieważ jest mniej wodnista od tej gotowanej.
- Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy.
- Ciasto będzie lepkie. Można podsypać troszkę mąki, jednak nie za dużo ponieważ kopytka mogą być później twarde.
- Formujemy cienkie wałeczki i nożem kroimy na kształt kopytek.
- Gotujemy we wrzącej i osolonej wozie przez około 3-4 minuty, ciągle mieszając aby nie przywarły do dna.
- Gotowe podajemy z dowolnymi dodatkami (np. rozpuszczonym ksylitolem, dżemem lub jogurtem naturalnym).