Opublikowano: 26 maja 2019
Zainspirowana zdrową, bezmięsną kuchnią indonezyjską stworzyłam swoje pierwsze w życiu zdrowe burgery. Efekt zadziwił nawet mnie – osoby która nie przepada za posiłkami w formie kanapkowej. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
Składniki:
- 2 kromki chleba żytniego
- 50g fasoli czerwonej z puszki
- 1 jajko
- 30g płatków owsianych
- 1 plaster serka camembert
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 2 suszone pomidory
- 20g czerwonej cebuli
- 1 liść sałaty
- kiełki brokuła
- 20g papryki
Przygotowanie:
Fasolkę odsączamy z zalewy i łączymy z jajkiem i płatkami owsianymi. W między czasie cebulkę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i podduszamy chwilkę na patelni na odrobinie oliwy. Gotową dodajemy do masy fasolowo-owsianej. Dodajemy czarnuszkę i dowolne przyprawy (u mnie szczypta soli, bazylia i pieprz). Dokładnie ugniatamy do powstania jednolitej masy i formujemy burgera. Masę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia na burgera kładziemy plaster camembert. Kromki chleba żytniego podgrzewamy w piekarniku lub na patelni. Na gotowe kładziemy sałatę, burgera, paprykę i kiełki. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!