Opublikowano: 16 sierpnia 2020
Sezon na cukinię w pełni! Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać ją w kuchni, dzisiaj mam dla Was świetny pomysł na bezmięsny lunch bądź kolację (klikając tutaj znajdziecie również przepis na pasztet z cukinii). Jako, że jestem w trakcje pisania wpisu z podróży na Sardynię, zostajemy we włoskich klimatach.
- 1 cebulka dymka (ok 70g)
- 100 g gotowanej ciecierzycy z puszki
- 100 g pasaty pomidorowej
- 20 g serka typu włoskiego (zamiast możesz dodać mozzarellę)
- 20 g oliwek czarnych
- świeże pomidorki koktajlowe (50g)
- ząbek czosnku
- 5 g oliwa z oliwek
- przyprawy do smaku: bazylia, tymianek, sól, pieprz, chilli
Z cukinii wydrążamy środek łyżką. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Miąższ z cukinii siekamy. Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy całość ok 5 minut. Dodajemy passatę oraz dowolne przyprawy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do farszu dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę i oliwki, całość mieszamy. Gdy masa jest już stała (większość wody odparowała) , można przekładać do wydrążonej cukinii. Na wierzch dajemy pokrojony ser i wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Gotowe cukinie posypujemy pomidorkami koktajlowymi oraz świeża bazylią.
Całość zawiera: 352 kcal B: 16.4 T: 14.2 W: 39.4
Po więcej moich przepisów, zapraszam Cię na Instagram: Dietetyka_podroznika.