Opublikowano: 16 sierpnia 2020

Sezon na cukinię w pełni! Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać ją w kuchni, dzisiaj mam dla Was świetny pomysł na bezmięsny lunch bądź kolację (klikając tutaj znajdziecie również przepis na pasztet z cukinii). Jako, że jestem w trakcje pisania wpisu z podróży na Sardynię, zostajemy we włoskich klimatach. 

Z cukinii wydrążamy środek łyżką. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Miąższ z cukinii siekamy. Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy całość ok 5 minut. Dodajemy passatę oraz dowolne przyprawy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do farszu dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę i oliwki, całość mieszamy. Gdy masa jest już stała (większość wody odparowała) , można przekładać do wydrążonej cukinii. Na wierzch dajemy pokrojony ser i wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Gotowe cukinie posypujemy pomidorkami koktajlowymi oraz świeża bazylią.

zapiekana cukinia

Całość zawiera: 352 kcal B: 16.4 T: 14.2 W: 39.4

 

Po więcej moich przepisów, zapraszam Cię na Instagram: Dietetyka_podroznika.

0 0 vote
Article Rating

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Frytki z dyni z sosem czosnkowym
Czekoladowy chlebek bananowy ze śliwką
Gdzie smacznie i zdrowo zjeść w Rzeszowie?

KOMENTARZE

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę