Opublikowano: 8 kwietnia 2020
W tym roku nic nie jest takie samo. Koronawirus sprawił, że nawet podczas jak Świąt Wielkanocnych nie będziemy mieć możliwości obchodzenia ich jak dotychczas. Wciąż jednak mam nadzieję, że przynajmniej garstka z Was spożyje wielkanocne śniadanie w gronie najbliższych. Na tą okazję przygotowałam dietetyczne jajka po tatarsku. Możecie przyrządzić je w dwóch wersjach: wypełnić jajka sosem wymieszanym z żółtkami lub po prostu je nim polać. W każdej z nich smakują wręcz obłędnie!
Potrzebujemy:
- 4 jajek (najlepiej z wolnego wybiegu)
- 50g marynowanych grzybów
- 1 ogórek kiszony bądź konserwowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 30g cebulki
- koperek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jaja ugotować na twardo (około 12 minut)
- W międzyczasie, grzyby, cebulkę oraz ogórka pokroić w drobną kosteczkę
- Gotowe jajka przekroić wzdłuż.
- W wersji pierwszej: wyciągnąć żółtka i zmieszać je z warzywami i jogurtem, doprawić do smaku
- W wersji drugiej: Jogurt zmieszać z warzywami, doprawić i polać nim jajka
- Całość przyozdobić koperkiem
Te dietetyczne jajka idealnie sprawdzą się jako wielkanocny tapas u wszystkich którzy dbają o linię lub są na diecie. Po więcej przepisów zapraszam tutaj.