Pytanie brzmi czemu ja wcześniej na to nie wpadłam? Przecież to idealnie połączenie! Przepis świetnie sprawdził się u mnie jako zdrowa przekąska w drodze do Trójmiasta.

Chlebek bananowy to chyba znane wszystkim dietetyczne ciasto. Tym razem przestawiam Wam je z dodatkiem ciasteczek OREO i budyniu waniliowego. Wyszło pysznie! 

-100 g mąki żytniej (lub pszennej pełnoziarnistej)
– 50 g mąki pszennej (możesz użyć w całości pełnoziarnistej)
– 200 g banana
– 20 g budyniu waniliowego
– 20 g masła orzechowego
– 2 jajka
– 50 ml mleka roślinnego lub zwykłego (u mnie sojowe)
– 3 ciastka OREO lub tyle ile lubisz 🙂
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– erytrytol do smaku
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki z wyjątkiem białek i ciasteczek (u mnie również trochę banana do ozdoby) blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do masy mieszając. Ciasteczka kruszymy i dodajemy: 2 do środka, 1 na wierzch. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka).

chlebek bananowy fit oreo

fit chlebek bananowy oreoCałe ciasto to: 1230 kcal B: 42 T: 32 W: 185

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze