To istny dietetyczny raj <3. Nie ma nic lepszego niż lody w takie upały! Osobiście nie lubię kupnych – jedynie dałabym się pokroić za migdałowe magnumy. Niestety jak patrzę na tabelę wartości odżywczych to płaczę – taki lód to wartość porządnego obiadu 🙁 Na szczęście wymyśliłam własną, zdrową wersję i dzisiaj się nią z Wami dzielę. To istne szaleństwo! 

 Składniki na 3 lody: 

  • 150 g skyru naturalnego 
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 30 g masła orzechowego 
  • 1 zmrożony banan 
  • erytrtyol bądź inne słodzidło do smaku

Polewa: 40 g gorzkiej czekolady + 20 g midałów + 100 ml mleka 

 

Przygotowanie:

Składniki na masę blendujemy i przelewamy do foremek (u mnie specjalne do lodów na patyku, jeśli takich nie masz, równie dobrze możesz całą masę przelać do pojemniczka plastikowego na lunch). Wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, a migdały siekamy. Polewę odstawiamy do ostygnięcia ( ok. 15 – 20 minut). Po tym czasie wyciągamy lody i zanurzamy je w czekoladowej kąpieli (bez foremek wystarczy, że polejesz ją po wierzchu). Gotowe posypujemy posiekanymi migdałami i  wkładamy na co najmniej 30 minut aby czekolada się zastygła (jeśli lody są dobrze zmrożone, stanie się to momentalnie). Lody możemy przechowywać w lodówce bądź zjeść od razu. 

1 lód zawiera: 

270 Kcal B:13 T:14 W:20 

Smacznego!

lody magnum w domu

Po więcej przepisów zapraszam Cię na mój Instagram: dietetyka_podroznika 🙂

4.4 8 votes
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze