Opublikowano: 29 czerwca 2020

To istny dietetyczny raj <3. Nie ma nic lepszego niż lody w takie upały! Osobiście nie lubię kupnych – jedynie dałabym się pokroić za migdałowe magnumy. Niestety jak patrzę na tabelę wartości odżywczych to płaczę – taki lód to wartość porządnego obiadu 🙁 Na szczęście wymyśliłam własną, zdrową wersję i dzisiaj się nią z Wami dzielę. To istne szaleństwo! 

 Składniki na 3 lody: 

Polewa: 40 g gorzkiej czekolady + 20 g midałów + 100 ml mleka 

 

Przygotowanie:

Składniki na masę blendujemy i przelewamy do foremek (u mnie specjalne do lodów na patyku, jeśli takich nie masz, równie dobrze możesz całą masę przelać do pojemniczka plastikowego na lunch). Wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, a migdały siekamy. Polewę odstawiamy do ostygnięcia ( ok. 15 – 20 minut). Po tym czasie wyciągamy lody i zanurzamy je w czekoladowej kąpieli (bez foremek wystarczy, że polejesz ją po wierzchu). Gotowe posypujemy posiekanymi migdałami i  wkładamy na co najmniej 30 minut aby czekolada się zastygła (jeśli lody są dobrze zmrożone, stanie się to momentalnie). Lody możemy przechowywać w lodówce bądź zjeść od razu. 

1 lód zawiera: 

270 Kcal B:13 T:14 W:20 

Smacznego!

lody magnum w domu

Po więcej przepisów zapraszam Cię na mój Instagram: dietetyka_podroznika 🙂

4.3 7 votes
Article Rating

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Fit jagodzianki
Wyjazd na Mazury. Giżycko – jedzenie, atrakcje, ceny, wynajem rowerów i motorówek
Trójmiasto – nocleg, atrakcje i wegetariańskie jedzenie.

KOMENTARZE

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę