Opublikowano: 25 stycznia 2019
Pizza na diecie? Uwierzcie mi, że to możliwe! Ja ostatnio wsuwam taką codziennie, a wyrzutów sumienia brak, ponieważ cała ma około 450 Kcal, a przygotowanie jej zajmuje mniej niż tradycyjnego obiadu! Jest to również idealne rozwiązanie na wieczorną posiadówkę ze znajomymi!
Ciasto:
- 2 jajka
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka oregano
Dowolne dodatki (u mnie):
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 40 g szynki z indyka
- 50g sera mozzarella light
- 20g oliwek
- 1/3 pomidora
Przygotowanie jest najprostsze na świecie!
Patelnię mocno rozgrzewamy. w międzyczasie blendujemy składniki na ciasto (jeśli jest za gęste dodajemy odrobinę wody). Gotową masę wlewamy na patelnie i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok 3 minuty. Po tym czasie przewracamy nasz spód do pizzy na drugą stronę i smarujemy przecierem pomidorowym i dajemy dowolne składniki. Przykrywamy jeszcze pokrywką i dusimy do momentu rozpuszczenia sera. Gotową pizzę przekładamy na talerzyk i zajadamy się ze smakiem, ale wcześniej focimy i wrzucamy na Instagram oznaczając mnie – dietetyka_podroznika, abym mogła zobaczyć jakie zrobiliście pyszności!
Miłego dnia!