Opublikowano: 11 lutego 2021

Jak wszyscy wiemy, dzisiaj Tłusty Czwartek! Z tej okazji od rana krzątam się w kuchni aby przygotować dla Was pyszne propozycje na ten słodki dzień. Jedną z nich są Twarogowe Oponki z polewą czekoladową, z masła orzechowego lub z pasty kokosowej – co kto woli. Wyszło mi 8 sztuk.

 

– 180 g mąki żytniej bądź pełnoziarnistej
– 15 ml oliwy z oliwek
– 150 g twarogu chudego
-1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta cynamonu, erytrytol do smaku

Ciasto zagniatamy, gotowe wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy z niego oponki (ja użyłam dużego kubka oraz kieliszka). Oponki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.
Gotowe odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy ulubione polewy. U mnie: czekoladowa, z masła orzechowego i z pasty kokosowej – wszystko posypałam prażonymi migdałami 😇.

fit pączki

1 oponka (bez polewy) to: 92,5 kcal B: 4,7 T: 2,5 W: 14

0 0 vote
Article Rating

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Pyzy z batata nadziewane czosnkowym serkiem
Pęczotto z kalafiorem, groszkiem i parmezanem
Zapiekany ser camembert z malinami, miodem i orzechami włoskimi

KOMENTARZE

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę