Jako dziecko kochałam gofry (najlepsze były te zbitą śmietaną i owocami). Jednak jako nastolatka, przechodząc na dietę wykluczyłam wszystkie niezdrowe i tuczące przekąski z jadłospisu. Moje żywienie było wtedy strasznie ubogie, bo ograniczało się jedynie do kasz, owsianek warzyw i owoców – wszystko to w przeraźliwie małych ilościach.  Myślałam, że katując się w ten sposób postępuje słusznie, tak więc marzenia puszystych gofrach odeszły gdzieś w niepamięć.

Ostatnio dostałam od mamy gofrownice – dokładnie tę, którą kiedyś wspólnie przyrządzałyśmy słodkie przysmaki. Moje wspomnienia odżyły, a teraz kiedy wiem, ŻE MOGĘ – to zrobiłam, a co! Są fit, dietetyczne, bezglutenowe, wysokobiałkowe a mimo wszystko niewiele różnią się smakiem od gofrów z dzieciństwa! Potrzebujemy:

Masa:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej*
  • 1 łyżka płatków owsianych – jeśli cierpisz na celiakię, sprawdź czy płatki owsiane, które zamierzasz użyć, na pewno nie zawierają glutenu!
  • 50 ml mleka
  • 25g odżywki białkowej (u mnie ciasteczkowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Top:

  • 1/2 banana
  • 5 truskawek mrożonych
  • syrop słony karmel od ALLNUTRITION
  • wafle proteinowe od ALLNUTRITION

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Gotowe gofry dowolnie ozdabiamy. U mnie były to składniki wymienione wyżej.

* Zastanawiacie się gdzie w Rzeszowie dostać mąkę kokosową? Ja swoją nabyłam w sklepie ze zdrową żywnością INNOVO ZDROVO mieszczący się na ul. Żeromskiego 3/1a . Serdecznie polecam!

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze