Opublikowano: 19 kwietnia 2020
Mamy dzisiaj taki piękny dzień, że nawet fakt obowiązkowego siedzenia w domu nie psuje mi humoru! Bez reszty zatraciłam się w gotowaniu i przygotowywaniu dla was jadłospisów! Cieszę się, że jest nas – dbających o sylwetkę, coraz więcej. Dzięki temu możemy się wzajemnie motywować. Ja – poprzez pisanie diet i doradzanie wam w kwestiach odchudzania, a wy mnie bo gdy widzę wasze niesamowite przemiany, sama staram się jeszcze bardziej!
Inspirując się pięknie kwitnącą za oknem wiśnią, przygotowałam dla was przepis na szybki, lekki i dietetyczny deser. Idealny do popołudniowej kawy – wiśniowa kruszonka! Przygotowanie zajęło mi około 25 minut, a najlepiej smakowała zaraz po wyciągnięciu z piekarnia. Oto czego potrzebujemy:
- 500g mrożonych wiśni
- 3 łyżki miodu (lub 4 łyżki erytrytolu)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100g płatków owsianych
- 20 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Masa:
Mrożone wiśnie wkładamy do garnuszka i gotujemy na niewielkim ogniu z dodatkiem miodu lub słodzika (ja dodałam 1 łyżkę, jednak jeśli lubisz słodsze – dodaj więcej). Podczas gotowania, z wiśni powstanie woda – odlej do osobnej miseczki kilka łyżek. Wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną i dodaj ponownie do wiśni. Powinna powstać masa o konsystencji kisielu ( i to już jest tak smaczne, że można jeść samo ;)). Gotową masę przekładamy do foremki bądź naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
Kruszonka:
W miseczce mieszamy płatki owsiane, pokruszone fistaszki, 2 łyżki masła orzechowego oraz 2 łyżki miodu. Kruszonka powinna być bardzo gęsta. Następnie posypujemy ją na wierzch wiśni i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 15 minut.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się swoją pyszną, dietetyczną kruszonką. Po więcej przepisów zaglądnij tutaj (klik).