Deser z malinami, mascarpone i domową granolą to pyszna alternatywa na zdrową przekąskę na zimno. Dodatek mascarpone nadaje kremowej konsystencji i idealnie pasuje to świeżych bądź mrożonych malin. Z podanych składników wychodzą dwie porcje. 

Granola (możesz użyć dowolnych orzechów lub suszonych owoców): 

  • 50g płatków owsianych 
  • 15g nasion słonecznika 
  • 15g pestek dyni
  • 15g fistaszków 
  • 15g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu

składniki na domową granolę

Składniki na granolę ugniatamy dłonią i równomiernie rozkładamy na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut do zrumienienia granoli. Gotową pozostawiamy do ostygnięcia.

dodaj miodu aby zlepić granolę

domowa granola

Masa:

  • 100 g serka mascarpone 
  • 100g jogurtu greckiego 
  • 50g malin 

Całość mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. 

deser z mascapone i malinami

Dodatkowo potrzebujemy 150g malin. 

W goblecie lub wysokiej szklance układamy kolejno: granolę, masę malinową, maliny, granolę, masę malinową i maliny. Całość możemy ozdobić świeżą bazylią.

deser malinowy z granolą i mascarpone

Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na około 30 minut. 

 

5 1 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze