Opublikowano: 21 kwietnia 2020
Deser z malinami, mascarpone i domową granolą to pyszna alternatywa na zdrową przekąskę na zimno. Dodatek mascarpone nadaje kremowej konsystencji i idealnie pasuje to świeżych bądź mrożonych malin. Z podanych składników wychodzą dwie porcje.
Granola (możesz użyć dowolnych orzechów lub suszonych owoców):
- 50g płatków owsianych
- 15g nasion słonecznika
- 15g pestek dyni
- 15g fistaszków
- 15g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
Składniki na granolę ugniatamy dłonią i równomiernie rozkładamy na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut do zrumienienia granoli. Gotową pozostawiamy do ostygnięcia.
Masa:
- 100 g serka mascarpone
- 100g jogurtu greckiego
- 50g malin
Całość mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy.
Dodatkowo potrzebujemy 150g malin.
W goblecie lub wysokiej szklance układamy kolejno: granolę, masę malinową, maliny, granolę, masę malinową i maliny. Całość możemy ozdobić świeżą bazylią.
Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na około 30 minut.