Opublikowano: 3 grudnia 2019

Dzień dobry grudzień!

Dokładnie tydzień temu wróciłam z gorącej Tajlandii. Przyznam szczerze, że największym problemem po powrocie jest kwestia samoorganizacji. Nie chodzi mi tutaj jedynie o pracę, ale również o gotowanie. Niestety, jeśli przez 2 tygodnie masz podstawione jedzenie pod noc, człowiek przyzwyczaja się do wygód. I chociaż kocham gotować – przez ostatni tydzień, rozleniwiona ograniczałam się jedynie do szybkiej jajecznicy czy owsianki. W Tajlandii moją największą bolączką był stosunkowy brak warzyw. Fakt, były dostępne na targach, jednak bardzo drogie i nie do końca smaczne. O tajskiej kuchni opowiem wam w kolejnym poście.

Jednym z głównych powodów dla których po powrocie nie popadłam w jesienną depresję był fakt, że oficjalnie rozpoczął się okres świąteczny! Uwielbiam ten czas, więc widok przystrojonych choinek i światełek wprawiał mnie w cudowny nastrój, bez względu na  warunki pogodowe. Ale zanim rozpocznę cykl świątecznych przepisów, przygotowałam coś dla wielbicieli pizzy w zdrowej wersji.

mini pizza na spodzie cukiniowym  

MINI PIZZE NA SPODZIE Z CUKINI

Potrzebujemy:

Przygotowałam 2 wersje farszu:

I: 

Pieczarki ścieramy na tarce lub kroimy drobno. Na patelni smażymy je z dodatkiem oliwy, sosu sojowego oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy są gotowe odstawiamy do ostygnięcia. 

II: 

Pomidory podgrzewamy na patelni wraz z czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią i pokrojonymi oliwkami, do momentu odparowania wody. 

pizza z cukini

Przygotowanie: 

Sprawa jest banalnie prosta.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. 
  2. Cukinię kroimy na grubsze krążki, nacieramy oliwą i dowolnymi ziołami
  3. Gotowe farsze nakładamy na krążki cukiniowe. 
  4. Na pieczarkowy farsz dajemy starty ser. 
  5. Całość zapiekamy około pół godziny w piekarniku, kontrolując temperaturę. 
  6. Gotowe idealnie sprawdzą się na spotkanie z przyjaciółmi, lub jako zdrowa przekąska do ulubionego filmu. 

dietetyczna pizza

pizza z cukini dietetyk rzeszów

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Mini pizze na spodzie z cukinii
Hummus dyniowy
Torcik marchewkowy z migdałami

KOMENTARZE

avatar

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę