Wczoraj ponownie udało mi się zakupić rabarbar, więc od razu wzięłam się do pieczenia! W internecie roi się od przepisów na tarty na bazie rabarbaru, sama dodałam jeden ostatnio (zobacz tutaj). Nigdzie natomiast nie mogłam znaleźć ciasteczek z jego dodatkiem. Wymyśliłam swój własny, autorski przepis na duże i sycące cookies. Dzięki zawartości pełnoziarnistej mąki, płatków owsianych i otrębów,  powodzeniem mogą zastąpić zdrowe drugie śniadanie bądź kolację. 

Przepis jest jak zwykle bardzo prosty, a przygotowanie to kwestia 1 godziny. Do odmierzenia składników użyłam szklanki 200 ml 

Składniki (8 dużych ciastek cookies):

  • 1 łodyga rabarbaru 
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych 
  • 1 szklanka mleka 1,5% (możesz zastąpić mlekiem roślinnym)
  • 1 jajko
  • cynamon do smaku 
  • 20 g orzechów włoskich
  • 10 g masła 
  • aromat waniliowy
  • erytrytol bądź inne słodzidło do smaku

Przygotowanie:

  1. Rabarbar kroimy w cienkie plasterki, posypujemy słodzidłem i odstawiamy na 15 minut. 
  2. Mąkę, płatki owsiane, cynamon, erytrytol i otręby mieszamy. 
  3. Dodajemy do nich masło, mleko i  aromat waniliowy,  mieszamy do utworzenia gęstej, lekko kleistej masy (w razie potrzeby, dodać więcej otrębów). 
  4. Z masy formujemy ciasteczka. Ja przygotowałam 8 dużych, ale możesz upiec znacznie więcej mniejszych ciasteczek. 
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 – 200 stopni. 
  6. Wykładamy ciasteczka na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia. 
  7. W ciasteczka wciskamy talarki rabarbaru oraz pokruszone orzechy. 
  8. Całość pieczemy około 40 minut. 

ciasteczka rabarbarowe

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze