Opublikowano: 21 maja 2020
Wczoraj ponownie udało mi się zakupić rabarbar, więc od razu wzięłam się do pieczenia! W internecie roi się od przepisów na tarty na bazie rabarbaru, sama dodałam jeden ostatnio (zobacz tutaj). Nigdzie natomiast nie mogłam znaleźć ciasteczek z jego dodatkiem. Wymyśliłam swój własny, autorski przepis na duże i sycące cookies. Dzięki zawartości pełnoziarnistej mąki, płatków owsianych i otrębów, powodzeniem mogą zastąpić zdrowe drugie śniadanie bądź kolację.
Przepis jest jak zwykle bardzo prosty, a przygotowanie to kwestia 1 godziny. Do odmierzenia składników użyłam szklanki 200 ml
Składniki (8 dużych ciastek cookies):
- 1 łodyga rabarbaru
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki otrąb pszennych
- 1 szklanka mleka 1,5% (możesz zastąpić mlekiem roślinnym)
- 1 jajko
- cynamon do smaku
- 20 g orzechów włoskich
- 10 g masła
- aromat waniliowy
- erytrytol bądź inne słodzidło do smaku
Przygotowanie:
- Rabarbar kroimy w cienkie plasterki, posypujemy słodzidłem i odstawiamy na 15 minut.
- Mąkę, płatki owsiane, cynamon, erytrytol i otręby mieszamy.
- Dodajemy do nich masło, mleko i aromat waniliowy, mieszamy do utworzenia gęstej, lekko kleistej masy (w razie potrzeby, dodać więcej otrębów).
- Z masy formujemy ciasteczka. Ja przygotowałam 8 dużych, ale możesz upiec znacznie więcej mniejszych ciasteczek.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 – 200 stopni.
- Wykładamy ciasteczka na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia.
- W ciasteczka wciskamy talarki rabarbaru oraz pokruszone orzechy.
- Całość pieczemy około 40 minut.