Rabarbar to jedno z najczęściej spożywanych przeze mnie warzyw w okresie wiosennym. Podaję go zarówno w daniach wytrawnych jak i na słodko. W tych ostatnich smakuje mi szczególnie. Spożywanie rabarbaru niesie za sobą wiele zdrowotnych właściwości. Rabarbar to źródło witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Jedną z jego podstawowych zalet jest to, że jest to niskokaloryczne warzywo – w 100 g zawiera około 20 kcal!

Jako, że uwielbiam rozpoczynać dzień z owsianką, postanowiłam wykorzystać zapas rabarbaru i połączyć go z brzoskwinią w fantastyczny mus. Dodatek wiórek kokosowych oraz jogurtu naturalnego idealnie wyrównał słodko – cierpkie smaki. Zobacz przepis na tą niecodzienną owsiankę:

60 g płatków owsianych 

50 g jogurtu naturalnego 

5 g wiórek koksowych

150 g rabarbaru 

100 g brzoskwini

5 g siemienia lnianego 

erytrytol oraz cynamon do smaku

Rabarbar i brzoskwinię pokrój w kosteczkę, wrzuć na patelnię. Dodaj cynamon i erytrytol oraz odrobine wody. Całość duś do miękkości rabarbaru. Płatki owsiane i siemię lniane ugotuj na wodzie do odpowiedniej konsystencji z dodatkiem erytrytolu. Jogurt wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Płatki przelej do miski, dodaj mus, polej jogurtem 👌🏻.rabarbarowa owsianka

owsianka z rabarbarem

 

Cała micha to: 380 kcal B: 12 T: 11.5 W: 58

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze