Kto by pomyślał, że można stworzyć bułeczki z twarogu? Rok temu robiłam podobny wypiek jednak tym razem zamiast bułeczek powstały paluchy i to z dodatkiem z suszonych pomidorów pestek dyni i oliwek! Wyszły naprawdę pyszne, wiec dzisiaj dziele się z wami tym zaskakująco prostym przepisem! Paluchy nie zawierają glutenu, co może być idealnym zamiennikiem w diecie u osób, które nie mogą go spożywać.
Bułeczki twarogowe dietetyczne paluchy z twarogu bezglutenowe pieczywo

Potrzebujemy: 

  • 250 g twarogu chudego 
  • 1 jajko 
  • 100 g mąki kukurydzianej 
  • 100g płatków owsianych błyskawicznych (w wersji bezglutenowej upewnij się, że płatki go nie zawierają )
  •  30g suszonych pomidorów 
  • 30g czarnych oliwek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • sól i pieprz do smaku
  • 40 g pestek dyni 

Wykonanie: 

  1. Suszone pomidory i oliwki drobno pokroić.
  2. Wszystkie składniki z wyjątkiem pestek dyni zmieszać ze sobą na jednolitą masę.
  3. Uformować paluchy i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Można wcześniej posmarować ją masłem.
  4. Paluchy posypać pestkami dyni.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

bułeczki twarogowe z suszonymi pomidorami i oliwkami

jak zrobić dietetyczne bezglotenowe bułki

bułeczki twarogowe

paluchy twarogowe pyszne i dietetyczne

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze