Opublikowano: 3 lipca 2019
Nie wiem jak wy, ale ja cały rok czekam, aż wreszcie będę mogła zasmakować prawdziwego, świeżego bobu! To tak jak z truskawkami, czy szparagami – przez kilka tygodni zjadamy ich takie ilości, że mamy serdecznie dosyć. Obiecujemy sobie, że już nigdy więcej nie pojawią się w naszym jadłospisie, jednak kilka miesięcy później tęsknimy za ich smakiem okropnie!
Dzisiaj chciałabym wam przedstawić przepis na pastę kanapkową z bobu. Jest to świetny sposób aby wykorzystać to super zdrowe warzywo w kuchni.
Zalety spożywania bobu:
- 100g bobu pokrywa 106% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy
- wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym obniżając stężenie cholesterolu LDL we krwi
- jest świetnym źródłem białka (100g znajdziemy aż 7,6g tego makroskładnika)
- ma niską zawartość sodu, natomiast jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie
- jest bogaty w izoflawony i roślinne sterole. Izoflawony, takie jak genisteina i daidzeina, działają ochronnie na piersi, chroniąc je przed nowotworami
PASTA Z BOBU
- 200g bobu
- 20 ml soku z cytryny
- 10 ml oliwy z oliwek
- pieprz cytrynowy, sól
Przygotowanie:
- Bób płuczemy w zimnej wodzie.
- Gotowy wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy około 5 minut do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.
- Bób obieramy ze skórki.
- Powstały miąższ mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i przyprawami.
- Gotową pastę nakładamy na kanapki.