Opublikowano: 16 sierpnia 2020
Co roku o tej porze, moją kuchnie wypełnia nieskończona ilość cukinii. Następuje masowa produkcja zup krem, placuszków, omletów, ciast ale też pasztetów z cukinii. Dzisiaj przedstawiam Wam sprawdzony przepis na pyszny, szybki pasztet z cukinii. Idealnie sprawdza się na kanapki lub jako dodatek do warzywnego bowla.
– 800 g cukinii
– 250 g marchwi
– 2 jajka
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 5 g czarnuszki
– 100 g kaszy jaglanej (możesz zastąpić kaszą manną)
– przyprawy do smaku: sól, pieprz, kukrkuma, zioła prowansalskie, tymianek i wszystko co jeszcze wam przyjdzie do głowy.
Cukinię i marchew ścieramy na tarce. Cukinie solimy i odstawiamy na 15 minut aż puści wodę. Po tym czasie mocno ją odciskamy, tak aby tej wody było jak najmniej. Cebulkę i czosnek drobno kroimy (możemy je podsmażyć na patelni. Kaszę jaglaną przepłukujemy w raz zimnej raz gorącej wodzie. Całość łączymy w jedną masę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Na formę pokrytą papierem wylewamy ciasto i pieczemy około godziny (pasztet musi lekko zarumienić się z góry). Gotowe! Możemy odstawić do ostygnięcia lub wszamać na ciepło.
Wyszło mi 12 porcji ale wiadomo, że każdy będzie to dzielił inaczej wiec podam wartość odżywczą całego pasztetu: 749 Kcal B: 37.9 T: 15.5 W: 120.2
Klikając >tutaj< znajdziesz również przepis na faszerowaną cukinię po włosku.
Po więcej przepisów zapraszam Cię na mój Instagram: Dietetyka_podroznika
Dobry przepis. Osobiście uwielbiam cukinię pod każdą postacią, smażona, faszerowania, w gulaszu, a o pasztecie pierwsze czytam. Z pewnością wypróbuję zwłaszcza że za dużo ugotować nie umiem, ale cukinia zawsze się udaje.