Kalafior to jedno z warzyw, które w sezonie zimowym najczęściej znajdziemy w sklepach. Nie wiem jak Wy, ale ja wcinam go nawet na surowo 🙈. Dzisiaj mam da Was świetny, spontaniczny przepis na obiad bezmięsny z tym warzywem. Dodatek parmezanu, świetnie podkreśla jego smak, jednak Ty możesz użyć dowolnego sera 🙂 Przygotowanie zajęło mi 25 minut, czyli świetnie sprawdzi się dla tych zabieganych. 

– 300 g kalafiora
– 50 g kaszy pęczak
– 100 g cebuli
– 5 g czosnku
– 50 g groszku konserwowego lub mrożonego
– 10 g parmezanu
– 50 g jogurtu naturalnego
– sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie do smaku

Kaszę pęczak gotujemy. Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki. Cebule i czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy odrobinę wody i dusimy. Doprawiamy. Wrzucamy kalafior i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy kaszę, groszek, podlewamy wodą i dusimy do jej wchłonięcia już bez przykrycia. Pod koniec zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy z jogurtem. Polowe startego sera dodajemy do środka dania, a druga część posypujemy po wierzchu. Można opcjonalnie dodać kiełki.kasza pęczak z kalafiorem

pęczotto z kalafiorem

Cała porcja: 400 kcal B: 22.1 T: 7.1 W: 62

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze