Ostatnio ten przepis wymyśliłam w głowie i wydawał się super smaczny, wiec zaczęłam go wkładać podopiecznym do diety. Co nie przewijał mi się w programie, kusiło mnie aby go wykonać. Tak więc dzisiaj jest ten dzień i powiem nieskromne – za każdym razem zaskakuje się bardziej. To była poezja! A więc nie ma na co czekać, czas na poranną kawę i pyszne śniadanie! A może z kimś mieszkasz? Na pewno sprawisz mu/jej przyjemność mówiąc „dzień dobry” takim posiłkiem. Bo moi drodzy, codziennie jest okazja aby uczynić nasze życie pięknym ❤️.  Potrzebujemy:

– 1 batat (250g)
– 50 g malin (mrożonych bądź świeżych)
– 40 g banana
– 5 g chia
– 10 g masła orzechowego (u mnie sprawdzone, od @primavika.pl)
– erytrytol oraz cynamon do smaku

Batata myjemy, zawijamy szczelnie w folie aluminiową i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni (przez około 45 minut) czas pieczenia, zależy od wielkości batata. Maliny rozgniatamy widelcem z chia i opcjonalnie erytrytolem i odstawiamy na czas pieczenia. Gotowego batata rozwijamy z folii, odstawiamy 5 minut do ostygnięcia. Po tym czasie delikatnie przecinamy wzdłuż. Farsz ugniatamy łyżeczką. Dodajemy maliny, banana i polewamy masłem orzechowym.

batat z bananem

batat na słodko

Całość to jedynie: 360 kcal B: 7,4 T: 7,6 W: 65,5

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze