Uwaga, uwaga! Rozsiądźcie się wygonie w fotelach, zróbcie sobie pyszną kawkę  i wytężcie swoje umysły ponieważ dzisiaj poznacie przepis na najpyszniejsze dietetyczne ciasto jakie udało mi się ostatnimi czasy przygotować. Jestem z siebie okropnie dumna i z radością dzielę się nim z wami właśnie dzisiaj – 9 dni przed świętami 🙂 

Niech was nie zmyli ta kasza jaglana, ksylitole czy jakieś mleka migdałowe w przepisie – po pierwsze to nie gryzie, po 2 JEST NAPRAWDĘ PYSZNE! Potrzebujemy jedynie: 

Spód:

  • 200g mąki kukurydzianej 
  • garść suszonych daktyli (około 20 sztuk)
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  •  400g kaszy jaglanej
  • 700 ml napoju migdałowego – u mnie Adez – nowość od Cola- Cola (może być zwykłe mleko od krówki, mleczko kokosowe lub po prostu woda)
  • 3 łyżki ksylitolu ( możesz zastąpić innym słodzikiem- nawet tym w granulacie, pamiętaj jednak aby wcześniej rozpuścić go w odrobicie ciepłej wody)
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 

Wierzch: 

  • tabliczka czekolady gorzkiej u mnie od Wedel 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 50 ml napoju migdałowego
  • migdały ( do ozdoby)

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć i zblenować z mąką i kakao, następnie wlepić w spód foremki. Kaszę ugotować na napoju migdałowym, do momentu aż wchłonie cały płyn. Pod Koniec gotowania dodać olej kokosowy, przyprawę korzenną i masło orzechowe. Całość odstawić na 10 minut do ostygnięcia po czym dokładnie zblendować. Gotowe wlać do formy i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu rozpuścić czekoladę z mlekiem i łyżką oleju. Powstałą masę wlać na ciasto, ozdobić migdałami  i ponownie schłodzić w lodówce.  Smacznego!

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze