Opublikowano: 19 września 2019

***FOR ENGLISH SCROLL DOWN***

Wczoraj dostałam od mamy kolejną dynię! Uwielbiam to warzywo i gdyby nie fakt, że obieranie jej zajmuje tyyyyyyle czasu, mogłabym ją jeść codziennie. Wczoraj zapytałam się was również czy macie jakiś pomysł co mogłabym z tą dynią zrobić! Dzięki wam dostałam masę inspiracji i dzisiaj przyrządziłam aż dwie pyszne potrawy na niej bazujące. Pierwszy przepis udostępniam wam dzisiaj – kolejnego spodziewajcie się na przestrzeni tygodnia. dyniowe placuszki dietetyczne

Pierwsza propozycja to coś dla wielbicieli posiłków na słodko: placuszki dyniowe! 

Potrzebujemy:

Dodatki: u mnie masło orzechowe, ale dodaj co lubisz: cynamon, powidło, dżem, jogurt.

Przygotowanie: 

  1. W misce wymieszać rózgą ostudzony mus z dyni, 2 jajka, ksylitol, mąkę i proszek do pieczenia, sól i masło.
  2. Rozgrzać patelnię i natrzeć ją odrobiną oleju bądź masła klarowanego. 
  3. Nakładać po 2 łyżkach ciasta, wyrównać powierzchnię i smażyć z obu stron na niewielkim ogniu pod przykryciem. 
  4. Gotowe placuszki podawać z dowolnymi dodatkami.

dieta bez diety placuszki dyniowe idealne na śniadanie

przygotowanie placuszków dyniowych pomysł na dietetyczny lunch

Yesterday I’ve got another pumpkin from my mother! I love this vegetable and if preparing it wouldn’t be so time consuming, I could eat it everyday! Yesterday I also asked you if you have any idea what I could do with this pumpkin!  I’ve got a lot of inspiration from you and today I’ve prepared two delicious pumpkin dishes. Today  I’m sharing with you one of them – the next one expect within a week.

dietetyczne placuszki jak wykorzystać dynię w kuchniThe first suggestion is something for sweet meals lovers: pumpkin pancakes!

Ingredients:

Extras: I added peanut butter , but you can use what you like: cinnamon, jam  or  yogurt.

Preparation:

  1. Mix the cooled pumpkin mousse, 2 eggs, xylitol, flour and baking powder, salt and butter in a bowl.
  2. Heat the pan and rub it with a little oil or clarified butter.
  3. Apply 2 tablespoons of dough, level the surface and fry on both sides on low heat under cover.
  4. Serve ready pancakes with any additions.

pumpkin pancakes fit

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Buraczane brownie z orzechami
Bataty z czosnkowym twarożkiem i suszonymi pomidorami
Paluchy twarogowe z oliwkami, pestkami dyni i szuszonymi pomidorami

KOMENTARZE

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Iwona PawlusJulita Recent comment authors
Julita
Gość

Mniam! Cudownie wyglądają te placuszki 🙂 Już czas na dyniowe szaleństwo. Oj pamiętam swoje pierwsze wypieki z dyni, kiedy nie wiedziałam jeszcze jak dobrze robić puree 🙂

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę