Opublikowano: 19 września 2019

***FOR ENGLISH SCROLL DOWN***

Wczoraj dostałam od mamy kolejną dynię! Uwielbiam to warzywo i gdyby nie fakt, że obieranie jej zajmuje tyyyyyyle czasu, mogłabym ją jeść codziennie. Wczoraj zapytałam się was również czy macie jakiś pomysł co mogłabym z tą dynią zrobić! Dzięki wam dostałam masę inspiracji i dzisiaj przyrządziłam aż dwie pyszne potrawy na niej bazujące. Pierwszy przepis udostępniam wam dzisiaj – kolejnego spodziewajcie się na przestrzeni tygodnia. dyniowe placuszki dietetyczne

Pierwsza propozycja to coś dla wielbicieli posiłków na słodko: placuszki dyniowe! 

Potrzebujemy:

Dodatki: u mnie masło orzechowe, ale dodaj co lubisz: cynamon, powidło, dżem, jogurt.

Przygotowanie: 

  1. W misce wymieszać rózgą ostudzony mus z dyni, 2 jajka, ksylitol, mąkę i proszek do pieczenia, sól i masło.
  2. Rozgrzać patelnię i natrzeć ją odrobiną oleju bądź masła klarowanego. 
  3. Nakładać po 2 łyżkach ciasta, wyrównać powierzchnię i smażyć z obu stron na niewielkim ogniu pod przykryciem. 
  4. Gotowe placuszki podawać z dowolnymi dodatkami.

dieta bez diety placuszki dyniowe idealne na śniadanie

przygotowanie placuszków dyniowych pomysł na dietetyczny lunch

Yesterday I’ve got another pumpkin from my mother! I love this vegetable and if preparing it wouldn’t be so time consuming, I could eat it everyday! Yesterday I also asked you if you have any idea what I could do with this pumpkin!  I’ve got a lot of inspiration from you and today I’ve prepared two delicious pumpkin dishes. Today  I’m sharing with you one of them – the next one expect within a week.

dietetyczne placuszki jak wykorzystać dynię w kuchniThe first suggestion is something for sweet meals lovers: pumpkin pancakes!

Ingredients:

Extras: I added peanut butter , but you can use what you like: cinnamon, jam  or  yogurt.

Preparation:

  1. Mix the cooled pumpkin mousse, 2 eggs, xylitol, flour and baking powder, salt and butter in a bowl.
  2. Heat the pan and rub it with a little oil or clarified butter.
  3. Apply 2 tablespoons of dough, level the surface and fry on both sides on low heat under cover.
  4. Serve ready pancakes with any additions.

pumpkin pancakes fit

0 0 vote
Article Rating

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Gdzie smacznie i zdrowo zjeść w Rzeszowie?
Sardynia po mojemu czyli po wyspie autobusem. Plan podróży, porady, wskazówki, noclegi
Faszerowana cukinia po włosku

KOMENTARZE

guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Julita
20 września 2019 12:28

Mniam! Cudownie wyglądają te placuszki 🙂 Już czas na dyniowe szaleństwo. Oj pamiętam swoje pierwsze wypieki z dyni, kiedy nie wiedziałam jeszcze jak dobrze robić puree 🙂

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę