Opublikowano: 19 września 2019
***FOR ENGLISH SCROLL DOWN***
Wczoraj dostałam od mamy kolejną dynię! Uwielbiam to warzywo i gdyby nie fakt, że obieranie jej zajmuje tyyyyyyle czasu, mogłabym ją jeść codziennie. Wczoraj zapytałam się was również czy macie jakiś pomysł co mogłabym z tą dynią zrobić! Dzięki wam dostałam masę inspiracji i dzisiaj przyrządziłam aż dwie pyszne potrawy na niej bazujące. Pierwszy przepis udostępniam wam dzisiaj – kolejnego spodziewajcie się na przestrzeni tygodnia.
Pierwsza propozycja to coś dla wielbicieli posiłków na słodko: placuszki dyniowe!
Potrzebujemy:
- 200g musu z dyni (dynię pieczemy do miękkości, obieramy ze skórki i blendujemy na mus)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki ksylitolu
- 100g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki: u mnie masło orzechowe, ale dodaj co lubisz: cynamon, powidło, dżem, jogurt.
Przygotowanie:
- W misce wymieszać rózgą ostudzony mus z dyni, 2 jajka, ksylitol, mąkę i proszek do pieczenia, sól i masło.
- Rozgrzać patelnię i natrzeć ją odrobiną oleju bądź masła klarowanego.
- Nakładać po 2 łyżkach ciasta, wyrównać powierzchnię i smażyć z obu stron na niewielkim ogniu pod przykryciem.
- Gotowe placuszki podawać z dowolnymi dodatkami.
Yesterday I’ve got another pumpkin from my mother! I love this vegetable and if preparing it wouldn’t be so time consuming, I could eat it everyday! Yesterday I also asked you if you have any idea what I could do with this pumpkin! I’ve got a lot of inspiration from you and today I’ve prepared two delicious pumpkin dishes. Today I’m sharing with you one of them – the next one expect within a week.
The first suggestion is something for sweet meals lovers: pumpkin pancakes!
Ingredients:
- 200g pumpkin mousse (bake the pumpkin until tender, peel and blend into the mousse)
- 2 eggs
- 1 teaspoon butter
- 3 tablespoons of xylitol
- 100g cornflour
- 2 spoons of baking powder
- salt
Extras: I added peanut butter , but you can use what you like: cinnamon, jam or yogurt.
Preparation:
- Mix the cooled pumpkin mousse, 2 eggs, xylitol, flour and baking powder, salt and butter in a bowl.
- Heat the pan and rub it with a little oil or clarified butter.
- Apply 2 tablespoons of dough, level the surface and fry on both sides on low heat under cover.
- Serve ready pancakes with any additions.
Mniam! Cudownie wyglądają te placuszki 🙂 Już czas na dyniowe szaleństwo. Oj pamiętam swoje pierwsze wypieki z dyni, kiedy nie wiedziałam jeszcze jak dobrze robić puree 🙂
Kocham dynię! Ja również jak zaczynałam przygodę z dynią kuchnia wyglądała jak miejsce zbrodni 😀