Opublikowano: 19 lutego 2019
Ostatnio zasypaliście mnie pytaniami o przepis na placuszki, które przyrządzałam na naszą podróż do Mediolanu. Wtedy upiekłam dużą porcje w wersji z jabłkiem, tak aby dwa dziki najadły się do syta. Dzisiaj postanowiłam zrobić nowa, mniejszą wersję z masłem orzechowym i kakaową polewą – smakuje zupełnie jak snickers! Jestem zakochana w nowym przepisie i z pewnością zagości on w moim menu na stałe.
Składniki:
- 1 banan
- 2 jajka
- 50g płatków owsianych
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jajka, płatki, banana, proszek do pieczenia, ksylitol i 50 ml wody zblendować na gładka masę. W międzyczasie mocno nagrzać patelnię. Masę formować na placuszki i smażyć pod przykryciem z obydwu stron. Jogurt zmieszać z kakao i odrobiną wody, polać po gotowych placuszkach. Podawać z masłem orzechowym.
Zawsze wybierając się w podróż, mam ze sobą takie placuszki, aby uniknąć stawania na stacjach i jedzenia niezdrowych hot dogów czy hamburgerów. Niekiedy piekę je w formie prezentu na drogę – to mój taki mały sposób aby powiedzieć KOCHAM CIĘ. Jestem spokojna bo wiem, że nawet będąc poza domem odżywiam zdrowo siebie i moich bliskich.
Pamiętajcie, aby robiąc te pyszności dodać je na Instagram oznaczyć hasztagiem: #placuszkipodroznika, w ten sposób zobaczę, jakie cudowne placuszki stworzyliście!