Ostatnio zasypaliście mnie pytaniami o przepis na placuszki, które przyrządzałam na naszą podróż do Mediolanu. Wtedy upiekłam dużą porcje w wersji z jabłkiem, tak aby dwa dziki najadły się do syta. Dzisiaj postanowiłam zrobić nowa, mniejszą wersję z masłem orzechowym i kakaową polewą – smakuje zupełnie jak snickers! Jestem zakochana w nowym przepisie i z pewnością zagości on w moim menu na stałe. 

Składniki: 

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 50g płatków owsianych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Jajka, płatki, banana, proszek do pieczenia, ksylitol i 50 ml wody zblendować na gładka masę. W międzyczasie mocno nagrzać patelnię. Masę formować na placuszki i smażyć pod przykryciem z obydwu stron. Jogurt zmieszać z kakao i odrobiną wody, polać po gotowych placuszkach. Podawać z masłem orzechowym.

Zawsze wybierając się w podróż, mam ze sobą takie placuszki, aby uniknąć stawania na stacjach i jedzenia niezdrowych hot dogów czy hamburgerów. Niekiedy piekę je w formie prezentu na drogę – to mój taki mały sposób aby powiedzieć KOCHAM CIĘ.  Jestem spokojna bo wiem, że nawet będąc poza domem odżywiam zdrowo siebie i moich bliskich. 

Pamiętajcie, aby robiąc te pyszności dodać je na Instagram oznaczyć hasztagiem: #placuszkipodroznika, w ten sposób zobaczę,  jakie cudowne placuszki stworzyliście!

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze