Cześć w niedziele! Dzisiejszy lunch przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom batatów. Wydawało mi się ze przetestowałam je już w każdej postaci, do teraz. Te pyzy były tak pyszne, ze zjadłam dwie porcje.  

– 350 g batata
– 40 g mąki ziemniaczanej
– 50 g skyru naturalnego
– 10 g serka fromage
– czosnek
– przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka wędzona

Skyr wymieszać z serkiem, rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Bataty ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Rozgnieść widelcem na puree z przyprawami. Dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto (będzie dosyć klejące). Stolnicę podsypać mąką ziemniaczana. Z ciasta formować kulkę, lekko ją spłaszczyć na środku, nałożyć odrobinę serka a na wierzch koleją porcje ciasta. Delikatnie uformować kulkę. Polecam wysmarować dłonie mąką ziemniaczaną. Czynność powtórzyć. U mnie wyszło 10 sporych pyz😚.

pyzy z batata

Całość zawiera: 505 kcal B:11.3 T:3.2 W: 106.8

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze