Dzisiaj miałam ochotę na coś słodkiego – cinnamon rolls to jedne z moich ulubionych przepisów, zazwyczaj robię je z jagodami, jednak tym razem postanowiłam wykorzystać to co natura daje nam najlepszego w maju – czyli rabarbar! Wyszły pyszne, jednak przez wzgląd na użycie mąki pełnoziarnistej – lekko ciężkawe. Osobiście mi to nie przeszkadza, jednak jeśli chcesz – z powodzeniem do wypieku możesz użyć mąki pszennej.  

– 150 g mąki pełnoziarnistej
– 150 g skyru
– 100 g rabarbaru
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cynamon i erytrytol do smaku

Mąkę mieszkamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodajemy erytrytol, cynamon, skyr – wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy wałek. Spłaszczamy go, a na wierz kładziemy drobno posiekany rabarbar – posypujemy erytrytolem i cynamonem. Zawijamy wałek i wkładamy do formy wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy gotowe rollsy. Pieczemy ok 20-25 minut.

cinnamon rolls z rabarbarem

1 bułeczka to: 155 kcal B: 9,2 T: 1 W: 25

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze