Opublikowano: 10 lipca 2020
Długo zastanawiałam się co przyrządzić z tegorocznej botwinki. Przyznam szczerze, że uwielbiam chłodnik, jednak większość z Was już doskonale zna na niego przepis. Chciałam wymyślić coś oryginalnego i tak przyszedł mi do głowy pomysł na tartę. Przygotowałam ją w wersji rustykalnej, czyli bez użycia formy, w nieregularnych kształtach. Dodało jej to jedynie uroku 🙂 Tatra jest lekka i dietetyczna – bez problemu zastąpi posiłek osoby dbającej o zdrowie i figurę.
Składniki (2 porcje):
- 80 g płatków owsianych
- 20 g mąki pełnoziarnistej
- 2 jaja kurze
- 10 ml oliwy z oliwek/masła
- 50 g botwinki (bez liści)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 15 g sera feta
- koperek, tymianek chilli, pieprz, sól
Przygotowanie:
- Zmielone płatki, mąkę, 1 żółtko, 3-4 łyżki zimnej wody i oliwę ugniatamy na masę i wkładamy na 20 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Łodygi botwinki kroimy na kawałki o długości 3-4 cm, a buraczki w plasterki.
- Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Brzegi lekko zaginamy.
- Jajko oraz jogurt mieszamy z tymiankiem, koperkiem oraz dowolnymi przyprawami (u mnie chilli, pieprz i szczypta soli).
- Na środek tarty wykładamy botwinkę oraz buraczki. Całość powoli zalewamy masą jajeczną.
- Formujemy tartę, ponownie zaginając brzegi. Możemy ją dodatkowo posmarować pozostałym białkiem.
- Posypujemy pokruszonym serem feta i wstawiamy do piekarnika na około 25 – 30 minut.
1 porcja zawiera: 368 Kcal B: 16,2 g T: 16,3 g W: 37 g
Zobacz więcej przepisów na Instagram: dietetyka_podroznika.