Opublikowano: 10 lipca 2020

Długo zastanawiałam się co przyrządzić z tegorocznej botwinki. Przyznam szczerze, że uwielbiam chłodnik, jednak większość z Was już doskonale zna na niego przepis. Chciałam wymyślić coś oryginalnego i tak przyszedł mi do głowy pomysł na tartę. Przygotowałam ją w wersji rustykalnej, czyli bez użycia formy, w nieregularnych kształtach. Dodało jej to jedynie uroku 🙂 Tatra jest lekka i dietetyczna – bez problemu zastąpi posiłek osoby dbającej o zdrowie i figurę.

Składniki (2 porcje):

Przygotowanie:

  1. Zmielone płatki, mąkę, 1 żółtko, 3-4 łyżki zimnej wody i oliwę ugniatamy na masę i wkładamy na 20 minut do lodówki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
  3. Łodygi botwinki kroimy na kawałki o długości 3-4 cm, a buraczki w plasterki. 
  4. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Brzegi lekko zaginamy.
  5. Jajko oraz jogurt mieszamy z tymiankiem, koperkiem oraz dowolnymi przyprawami (u mnie chilli, pieprz i szczypta soli).
  6. Na środek tarty wykładamy botwinkę oraz buraczki. Całość powoli zalewamy masą jajeczną. 
  7. Formujemy tartę, ponownie zaginając brzegi. Możemy ją dodatkowo posmarować pozostałym białkiem.
  8. Posypujemy pokruszonym serem feta i wstawiamy do piekarnika na około 25 – 30 minut.

 

1 porcja zawiera: 368 Kcal B: 16,2 g T: 16,3 g W: 37 g

tarta botwinkowa

tarta z botwinka

rustykalna tarta z botwinką

Zobacz więcej przepisów na Instagram: dietetyka_podroznika.

0 0 vote
Article Rating

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Fit jagodzianki
Wyjazd na Mazury. Giżycko – jedzenie, atrakcje, ceny, wynajem rowerów i motorówek
Trójmiasto – nocleg, atrakcje i wegetariańskie jedzenie.

KOMENTARZE

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę