Opublikowano: 13 lutego 2019

Uwielbiam gotować, szczególnie jeśli robię to dla kogoś kogo kocham! Wtedy zawsze wychodzi,  polecam przetestować! Problem pojawia się kiedy chcesz przygotować coś pysznego a twoja połówka jest na diecie. Tym bardziej, jeśli jest to tak wyjątkowy dzień jak WALENTYNKI. Nie przejmuj się, bo śpieszę Ci z pomocą abyś jeszcze mógł, zaskoczyć swoją sympatię bez uszczerbku na figurze. Poznajcie przepis całkiem smacznego przypadku:)

Spód:

Całość blendujemy na gładką masę , wlewamy do formy i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową wyciągamy z formy i odstawiamy do ostygnięcia.

Masa:

Truskawki rozmrażamy. Jeśli mamy gotowy mus malinowy, podprażamy go około 10 minut na patelni z dodatkiem 2 łyżek dowolnego słodzika, jeśli nie – to samo robimy z mrożonymi malinami do uzyskania konsystencji musu. Pod koniec dzielimy mus na 2 części i do jednej dodajemy 2 łyżki żelatyny wcześniej rozpuszczonej w odrobinie wrzątku i intensywnie mieszamy. Gotowe wlewamy do formy i i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.Po upływie czasu łączymy owocową warstwę ze spodem.  Następnie twaróg mieszamy z odsączoną wodą z rozmrożonych truskawek, 1 łyżką słodzika i 2 łyżkami rozpuszczonej żelatyny.Mieszamy i masę wlewamy na na 1 warstwę. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Z pozostałym musem malinowym robimy t samo co z 1 częścią – dodajemy rozpuszczoną żelatynę, a dodatkowo mieszamy z dobrze odsączonymi truskawkami i posypujemy suszoną żurawiną po wierzchu. Odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia ciasto jest gotowe do spożycia. 

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Koktajl czekośliwka
Albania. Ksamil. Czy to trafny wybór wakacyjnej destynacji? Moje osobiste odczucia.
BALI. Dwutygodniowy plan podróży + kosztorys cz.II

KOMENTARZE

avatar

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę