***ENGLISH BELOW***

Musy, zupy krem, babeczki, ciasteczka, placki, omlety – na kulinarnych blogach o tej porze roku aż roi się od pomysłów jak w kreatywny sposób wykorzystać dynię! U mnie w kuchni pojawia się co najmniej 2 razy w tygodniu.

Za co tak kochamy królową jesiennych stołów? Oto kilka powodów:

  • O tej porze roku jest bardzo tania.
  • Jest łatwa w obróbce.
  • Można z niej przygotować prawie wszystko! (smakuje zarówno w wersji na słodko jak i na słono).
  • Jest warzywem niskokalorycznym: w 100g to zaledwie 33 Kcal!
  • Jej pestki są cennym źródłem cynku (odpowiedzialnego za poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci!), witaminy E, A i C – jest to idealne połączenie poprawiające naszą odporność.
  • Miąsz jest bogaty w magnez i potas (pierwiastki wpływające na dobre samopoczucie), a także błonnik usprawniający pracę układu trawiennego.
  • Dzięki bogactwu przeciwutleniaczy wykazuje działanie  przeciwnowotworowe,  a dzięki dużej ilości beta karotenu chroni nasz wzrok.

Dzisiaj przygotowałam dla was kolejne połączenie, które smakiem pozytywnie mnie zaskoczyło: dynia plus masło orzechowe.

Czego potrzebujemy?

SPÓD:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki dowolnego słodzika
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Całość blendujemy do uzyskania jednolitej, zbitej masy. Gotową, wykładamy na formę i pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut.

MASA:

  • 500g dyni
  • 2 jajka
  • 1 łyżka słodzika
  • 2 łyżki masła orzechowego

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Powinnyśmy to robić do momentu, w którym dynia zacznie przybierać kształt papki. Odlewamy pozostałą wodę i dodajemy jajka, słodzik i masło orzechowe. Całość blendujemy na gładki mus. Gotową masę wlewamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na około 25-30 minut. Gotowe ciasto możemy dowolnie udekorować. W dzisiejszej wersji- z orzechami włoskimi!

 

dyniowa tarta, tarta z dyni z masłem orzechowym, fit tarta

Mousses, cream soups, cupcakes, cookies, pies, omelets – on culinary blogs at this time of year there are plenty of ideas on how to use a pumpkin in a creative way! It appears in my kitchen at least twice a week.

Why do we love the queen of autumn tables so much? Here are some reasons:

  • At this time of year it is very cheap.
  • It is easy to process.
  • You can prepare almost anything from it! (Tastes both sweet and savory).
  • It is a low-calorie vegetable: in 100g it’s only 33 Kcal!
  • Its seeds are a valuable source of zinc (responsible for improving the condition of the skin, hair and nails!), Vitamins E, A and C – this is the perfect combination to improve our immunity.
  • The pulp is rich in magnesium and potassium (elements that affect well-being), as well as fiber that improves the digestive system.
  • Thanks to the richness of antioxidants, it has anti-cancer effects, and thanks to the large amount of beta carotene, it protects our eyes.
  • Today I prepared for you another combination that tasted positively surprised me: pumpkin plus peanut butter.

What do you need?

BOTTOM:

  • 1 cup oat flakes
  • 1/2 cup cornstarch
  • 2 eggs
  • 2 tablespoons of any sweetener
  • 1 tablespoon of coconut oil
  • 1 teaspoon of baking powder

Blend the whole to obtain a homogeneous, compact mass. Ready, put into shape and bake at 160 degrees for 15 minutes.

MASS:

  • 500g pumpkin
  • 2 eggs
  • 1 tbsp sweetener
  • 2 tablespoons peanut butter

Peel the pumpkin, cut it into pieces and cook with the addition of a small amount of water. We should do this until the pumpkin begins to take the shape of a mush. We pour the remaining water and add eggs, sweetener and peanut butter. Blend the whole into a smooth mousse. Pour the finished mass onto the bottom and put it back in the oven for about 25-30 minutes. You can decorate the finished cake as you like. In today’s version – with walnuts!

dietetyczna tarta z dyni z masłem orzechowym, diet pumpkin tart

0 0 vote
Article Rating
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Agata Skrajnowska
15 października 2018 23:33

Cudownie wyglada🦄Sprobuje 🦄😎dziekuje za przepisik🙃🎈