Opublikowano: 13 października 2018

Musy, zupy krem, babeczki, ciasteczka, placki, omlety – na kulinarnych blogach o tej porze roku aż roi się od pomysłów jak w kreatywny sposób wykorzystać dynię! U mnie w kuchni pojawia się co najmniej 2 razy w tygodniu.

Za co tak kochamy królową jesiennych stołów? Oto kilka powodów:

Dzisiaj przygotowałam dla was kolejne połączenie, które smakiem pozytywnie mnie zaskoczyło: dynia plus masło orzechowe.

Czego potrzebujemy?

SPÓD:

Całość blendujemy do uzyskania jednolitej, zbitej masy. Gotową, wykładamy na formę i pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut.

MASA:

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Powinnyśmy to robić do momentu, w którym dynia zacznie przybierać kształt papki. Odlewamy pozostałą wodę i dodajemy jajka, słodzik i masło orzechowe. Całość blendujemy na gładki mus. Gotową masę wlewamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na około 25-30 minut. Gotowe ciasto możemy dowolnie udekorować. W dzisiejszej wersji- z orzechami włoskimi!

Smacznej dyniowej soboty!

IMG_3147

 

 

IMG_3143

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Koktajl czekośliwka
Albania. Ksamil. Czy to trafny wybór wakacyjnej destynacji? Moje osobiste odczucia.
BALI. Dwutygodniowy plan podróży + kosztorys cz.II

KOMENTARZE

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Agata Skrajnowska Recent comment authors
Agata Skrajnowska
Gość

Cudownie wyglada🦄Sprobuje 🦄😎dziekuje za przepisik🙃🎈

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę