Opublikowano: 2 listopada 2019

Przyznam się szczerze, że pierwotnie miał to być po prostu placek marchewkowy, jednak włożyłam masę do za dużej tortownicy i ciasta było zdecydowanie za małe. W konsekwencji powstało coś na wzór pieczonego omleta, którego przełożyłam masą serową i tak oto powstał torcik marchewkowy. Nazwijcie to jak chcecie, ale zróbcie, błagam. Pomijając aspekty sensoryczne (w całym domu unosi się aromatyczny, korzenny zapach, który kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia) – to jest po prostu przepyszne! Tak więc jeśli nie wiesz co zrobić z marchwią, chcesz poczuć zbliżające się święta lub po prostu jesteś wielkim fanem wszystkiego co korzenne – użyj mojego przepisu, a nie pożałujesz!

marchewkowe ciasto

Potrzebujemy: 

dietetyczne ciasto marchewkowe

Przygotowanie: 

  1. Marchewki zetrzyj na tarce. Płatki owsiane zmiel na mąkę. 
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij z odrobiną soli. Do żółtek dodaj ksylitol. 
  3. Ubite białka połącz delikatnie z żółtkami i wymieszaj. 
  4. Dodaj do nich mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, oliwę i wymieszaj. 
  5. Powstałą masę wyłóż na pokrytą papierem formę. 
  6. Na wierz połóż połowę pokruszonych migdałów. 
  7. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni celcjusza przez około godzinę. 
  8. W międzyczasie, serek wymieszaj z ksylitolem bądź innym słodzidłem. 
  9. Powstałe ciasto przekrój na 4 części i posmaruj serkiem.
  10. Możesz zjeść w tej formie lub możesz zrobić tak jak ja – położyć jedną część ciasta na drugiej aby powstał torcik.

torcik marchewkowy korzenny dieta

cisto marchewkowe fit

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Hummus dyniowy
Torcik marchewkowy z migdałami
Kuchnia na Bali – jeden z powodów, dla których chcę tam wrócić ponownie

KOMENTARZE

avatar

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę