Opublikowano: 17 czerwca 2019
Uwielbiam piec, a jeszcze większą radość sprawia mi widok uśmiechniętej buźki próbującej moje wypieki! Dlatego często spontanicznie wymyślam przepisy na fit słodkości, którymi później obdarowuje moich bliskich.
Tym razem skorzystałam z tego, że moja lodówka przepełniona była świeżymi truskawkami i przygotowałam bardzo szybki przepis na truskawkowo- kokosowe muffiny.
Potrzebujemy:
2 jajka
100g mąki kukurydzianej
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki jogurtu naturalnego
150 g truskawek
150ml mleka krowiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ksylitol – opcjonalnie
Wykonanie:
Wszystko z wyjątkiem wiórek i truskawek blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka, jednak masa nie może być za rzadka. Truskawki myjemy, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do masy razem z wiórkami i mieszamy. Gotową masą wypełniamy w 3/4 foremki na muffiny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Babeczki pieczemy około 30 minut. Smacznego!