Przygotowałam dla Was wersję wegańską – zainspirowali mnie moi podopieczni – wielu z nich nie może spożywać ani mleka ani jajek a trzeba sobie jakoś dzisiaj radzić. Wyszło mi 10 takich pączków. Do środka włożyłam tą pastę Vegetella od Primavika, jednak ty możesz dodać to co lubisz 🙂

– 300 g mąki żytniej lub pełnoziarnistej
– 10 ml oliwy z oliwek
– 1 banan zblendowany na puree
– opakowanie drożdży suchych
– 100 ml ciepłego mleka migdałowego
– 1 łyżeczka (5g) cukru
– erytrytol do smaku

Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto zagniatamy ok 10 minut i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie godzina). Po upływie tego czasu, dzielimy je na 10 części i z każdej z nich formujemy kulkę. Lekko rozwalowyjemy ją i tworzymy nieckę (jak na pieroga). Wkładamy do każdego pączka po łyżeczce nadzienia (ja użyłam do wszystkich 100 g Vegetella) i zawijamy delikatnie sklejając końce i ponownie formując kulkę. Pączki pieczemy w 180 stopniach przez ok 25 minut. Gotowe polewamy polewą czekoladową lub smarujemy masłem orzechowym ❤️


Jeden pączuś to 160 kcal B: 2,4 T: 3,9 W: 26,4

0 0 vote
Article Rating
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze