Opublikowano: 9 kwietnia 2020

Idąc za ciosem, przygotowałam kolejny, świąteczny przepis. Jako, że ciasto mazurek to jedno z flagowych, wielkanocnych wypieków, w internecie znajdziemy całą masę, przeróżnych jego wersji. Długo zastanawiałam się co by tu oryginalnego, a zarazem zdrowego wymyślić. Pomysł przyszedł późnym wieczorem, podczas przeglądania zdjęć z Malty. Przypomniałam sobie, że jadłam wtedy najpyszniejszą czekoladę pod słońcem – Białą Hershey’s Słony Karmel z Preclami. I tak oto zrodził się pomysł na mazurek o tym smaku. Próbując masy, wiedziała że będzie to strzał w dziesiątkę. Nie pomyliłam się, o czym świadczy fakt, że ciasto zniknęło z lodówki 3 godziny po przyrządzeniu. Przepis jest szybki, prosty i przyjemny w wykonaniu. 

Spód (duża blacha): 

sładniki na dietetyczny mazurek

zdrowy pełnoaziarnisty mazurek przepis

Składniki ugniatamy na ciasto. Powinno być plastyczne, nie za twarde. W razie potrzeby należy dodać więcej mleka. Gotowe wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 – 3/4. Większą z nich wałkujemy do powstania warstwy o szerokości 0,5 cm i układamy na uprzednio nasmarowanej masłem formy na tartę. Mniejszą część dzielimy na pół i rolujemy w dłoniach do powstania dwóch, długich cienkich wałeczków. Gotowe zaplatamy jeden o drugi tworząc „warkocz”. Kładziemy go po obwodzie formy, delikatnie nadając mu odpowiedni kształt. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut w 180 st (dwie grzałki). W międzyczasie, przygotowujemy masę. 

ciasto na mazurek wielkanocny

Masa: 

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy je z wody i wrzucamy do blendera. Dodajemy masło orzechowe, mleko roślinne, precle i sól. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy (tutaj przyda się na prawdę dobre urządzenie).

słony karmel z daktyli, masa do mazurka

Wykończenie:

Gotowy spód do naszego mazurka odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy karmelowo – preclową masę i rozprowadzamy równomiernie. Na wierz dowolnie układamy precle oraz fistaszki. Gotowe!

mazurek słony karmel z preclami

zdrowy przepis na mazurek

Mazurek jest przepyszny, a w szczególności masa! Niczym nie ustępuje zwykłym wypiekom. Dajcie znać czy podoba Wam się ten przepis i jak wyszły wasze karmelowo – preclowe mazurki! 

0 0 vote
Article Rating

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM

OSTATNIE WPISY

Fit kokosowa panna cotta z musem z borówek
Owsiane ciasteczka z rabarbarem i orzechami włoskimi
Carpaccio z buraka

KOMENTARZE

guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
11 kwietnia 2020 11:25

Czy ta masa jakoś zastyga czy jest plynna ? Wyglada pysznie! ♥

Copyright © 2018 Dietetyka podróżnika. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i realizacja: SkyGraph

Wróć na górę
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x